Στο τραπέζι το 2,5% για τον εκλογικό νόμο – Το ΚΚΕ στοχεύει η κυβέρνηση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Εντείνονται οι πολιτικές διεργασίες για την ψήφιση του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση.

Μάλιστα, ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου εισόδου στη Βουλή σε 2,5%, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να μετατραπεί η πρόταση για απλή αναλογική σε ενισχυμένη.

Σε παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ δήλωσε

ότι «κάτω από το 2,5% δεν μπορούμε για εθνικούς λόγους να το αποδεχθούμε. Το 2,5% διασφαλίζει τα εθνικά μας θέματα. Ξέρω την περιοχή, μας διασφαλίζει απόλυτα».

Ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη ανάγνωση του εκλογικού νόμου στη Βουλή

Όλες οι διατάξεις του εκλογικού νόμου καταψηφίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία που με τροπολογία, με πρώτο υπογράφοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προτείνει την παροχή δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς στον τόπο κατοικίας τους και την κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε τρεις μικρότερες περιφέρειες.

Η Συγγρού εκτιμά πώς έτσι βάζει στην… γωνία τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει δηλώσει θετικός για αυτές τις δύο αλλαγές αλλά σε απώτερο πολιτικό χρόνο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προανήγγειλε νέες τροποποιήσεις στην προσπάθεια που καταβάλει για να εξασφαλίσει τους… πολυπόθητους 200 βουλευτές προκειμένου να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Η «κόντρα» της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά με το Μέγαρο Μαξίμου καλά κρατεί με την αρχηγό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να προσπαθεί να εξηγήσει την αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα της απλής αναλογικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αναγορεύει τη Χρυσή Αυγή σε ρυθμιστικό παράγοντα της πολιτικής ζωής του τόπου».

Η Χαριλάου Τρικούπη, παρά τους υψηλούς τόνους, παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων για τον εκλογικό νόμο.

Στη χθεσινή ψηφοφορία επί των άρθρων ο εισηγητής Κώστας Σκανδαλίδης απέφυγε να τοποθετηθεί λέγοντας ότι επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

Το Ποτάμι κατέθεσε κι αυτό τροπολογίες κατέθεσε επιδιώκοντας να παίρνει μπόνους έως και 25 έδρες το πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό του. Το Ποτάμι προτείνει, επίσης, να δοθεί δικαίωμα ψήφου μόνο στους νέους που έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, διότι όπως ισχυρίζεται η κυβερνητική πρωτοβουλία παρέχει δικαίωμα ψήφου και στους 16άρηδες.

«Γλυκοκοιτάζει» το ΚΚΕ η κυβέρνηση

Τα κυβερνητικά στελέχη στοχεύουν κυρίως προς το ΚΚΕ δεδομένου ότι ο Περισσός συμφωνεί με τα άρθρα για την ψήφο των νέων 17 ετών και την κατάργηση του μπόνους ενώ έχει εκφράσει τη διαφωνία του για τη διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Το άρθρο Στο τραπέζι το 2,5% για τον εκλογικό νόμο – Το ΚΚΕ στοχεύει η κυβέρνηση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα