Στο τραπέζι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για θέματα ενέργειας θα έχει σήμερα (Πέμπτη) ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Παρόντες στη σύσκεψη θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Μανιάτης.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται ενόψει

και της επίσκεψης την Παρασκευή στην Αθήνα, του γερμανού Επιτρόπου Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.

Στο τραπέζι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Μεταξύ άλλων στην προγραμματισμένη σύσκεψη θα συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Το εγχείρημα της πώλησης των δικτύων της ΔΕΗ (το 66% σε στρατηγικό επενδυτή και το 34% στο Δημόσιο), είναι πιο δύσκολο απ’ ότι φαινόταν αρχικά, και δεν είναι τυχαίο ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού που προγραμματιζόταν για σήμερα 4 Δεκεμβρίου, μετατέθηκε για τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το «Έθνος» το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τα εξής τρία στάδια:

Τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από την κατά 100% μητρική του εταιρεία, τη ΔΕΗ, με την είσοδο επενδυτή σε ποσοστό έως και 51%.

Το «σπάσιμο» της επιχείρησης ηλεκτρισμού στα δύο με τη δημιουργία μιας μεγάλης και μιας «μικρής ΔΕΗ». Στην τελευταία θα μεταβιβαστούν μονάδες παραγωγής ρεύματος, προσωπικό και πελατολόγιο που ισοδυναμούν με το 30% της σημερινής εταιρείας. Η «μικρή ΔΕΗ» κατόπιν διαγωνισμού θα πουληθεί.

Η «μεγάλη ΔΕΗ» θα αποκρατικοποιηθεί, με το Ελληνικό Δημόσιο να διαθέτει το 17% των μετοχών μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή.

Τα υπόλοιπα θέματα της σημερινής συνάντησης

Επιπλέον, σήμερα πρόκειται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα των υδρογονανθράκων και οι αλλαγές στις αγορές ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου.

Αν και η επίσημη ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τα ενεργειακά, Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να συζητήσουν για τις εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Υπενθυμίζεται ότι τα ζητήματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων παραμένουν τα κυριότερα αγκάθια στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα