Στο ΣτΕ τα στρατιωτικά φαρμακεία

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για ακύρωση της απόφασης του υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλη Φράγκου, με την οποία εγκρίθηκε η ίδρυση και λειτουργία υποκαταστημάτων του «Στρατιωτικού Φαρμακείου Αθηνών» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη

και Ξάνθη, κατέθεσαν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Έβρου και Ξάνθης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Επίσης, οι φαρμακοποιοί ζητούν να ακυρωθεί και -προγενέστερη της κυβέρνησης Πικραμμένου- απόφαση τεσσάρων υπουργών, με την οποία καθορίζονται οι δικαιούχοι παροχής υπηρεσιών από τα στρατιωτικά φαρμακεία.

Όπως υποστηρίζεται, δια των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων επιχειρείται η ίδρυση σειράς νέων υποκαταστημάτων στρατιωτικών φαρμακείων σε μεγάλες πόλεις, καθώς και η διεύρυνση των προσώπων που μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα από τα εν λόγω στρατιωτικά φαρμακεία, κάτι που θα επιφέρει σοβαρή νόθευση του ανταγωνισμού στον ευαίσθητο τομέα της αγοράς φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, κατά τέτοιον τρόπο που αντιβαίνει τις επιταγές του Συντάγματος, ενώ δημιουργούνται παράλληλα ιδιαιτέρως σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Αναλυτικότερα, υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Συντάγματος, η υπηρεσιακή κυβέρνηση Παν. Πικραμμένου είχε ως συγκεκριμένο και αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια εκλογών και κατά συνέπεια, η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις «σε κρίσιμους τομείς, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις και δεσμεύουν την μετέπειτα κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η επίμαχη απόφαση -που υπογράφεται από τον κο Φράγκο [ως μέλος της «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» του κου Π. Πικραμμένου]- είναι αντίθετη στο άρθρο 37 του Συντάγματος, κι ως εκ τούτου, παράνομη και θα έπρεπε να υπογράφεται κι από τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Υγείας.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι η λειτουργία υποκαταστημάτων στρατιωτικών φαρμακείων θα έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 43 του Συντάγματος, δηλαδή, με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως έγινε εν προκειμένω.

Επίσης, επισημαίνουν ότι για τη σύσταση των εν λόγω φαρμακείων δεν τηρήθηκαν τα πληθυσμιακά κριτήρια που προβλέπει ο ν. 3918/2011, τα οποία αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Η καταγγελθείσα υπουργική απόφαση θεωρείται ότι παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις (άρθρα 4 & 5), καθώς από τα στρατιωτικά φαρμακεία μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα δεκάδες χιλιάδες πολιτών, όπως είναι πολιτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου του υπουργείου Εθνικής Αμύνης κ.λπ., ενώ αντιθέτως, δεν μπορούν υπάλληλοι άλλων υπουργείων.

Επίσης, ο επίμαχος νόμος, κατηγορείται ότι νοθεύεται και η ελεύθερη αγορά φαρμάκων, αφού ανατρέπονται οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού, δημιουργώντας έτσι μονοπωλιακές καταστάσεις [κρατικό μονοπώλιο φαρμάκων], που δεν είναι αν

Keywords
Τυχαία Θέματα