Στο… μυαλό του Αντώνη Σαμαρά

Σαφή εικόνα για τις διαθέσεις των δανειστών, από τις οποίες εξαρτώνται και σχεδόν σε απόλυτο βαθμό –όπως ο ίδιος φέρεται να έχει συνειδητοποιήσει πλήρως-, η οικονομία της χώρας, η κοινωνική ομαλότητα, αλλά και η πολιτική σταθερότητα, θα έχει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του (6 μ.μ.) με την τρόικα

Ο κ. Α. Σαμαράς έχει καταστήσει ξεκάθαρο σε όλες τις επαφές του, και σε όλα τα επίπεδα, ότι αναμένει από τους δανειστές να μην καθυστερήσουν

άλλο στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. «Το πακέτο πρέπει να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί μέσα σε λίγες ημέρες», αναφέρει δίχως περιστροφές στην τελευταία συνέντευξή του (ΒΗmagazino). Αυτό ακριβώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι και το πλαίσιο της τοποθέτησής του απόψε, έναντι των τριών εκπροσώπων των δανειστών. Το πώς ακριβώς, όμως, θα διατυπωθεί, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, στο τραπέζι βρίσκονται δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο προβλέπει πως ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί μάλλον «ελαστικός», περιγράφοντας απλώς το πρόβλημα χρηματοδοτικής επάρκειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι μετά και από την πρόσφατη πολιτική συμφωνία με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, η κυβέρνηση είναι «πανέτοιμη» με άμεσες διαδικασίες να εγκρίνει το πακέτο των μέτρων στη Βουλή.

Το δεύτερο σενάριο, θέλει τον κ. Σαμαρά να χρησιμοποιεί «αυστηρή γλώσσα», κυρίως στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστώσει – επιβεβαιώσει πως η τρόικα διακατέχεται από μια «δυσεξήγητη αναβλητικότητα».

Η τελική απόφαση, αναφορικά με τη στάση του θα ληφθεί κατ’ αρχήν πριν να διαβούν το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, από την ενημέρωση δηλαδή που θα έχει –περί των διαθέσεών τους- απ’ τον κ. Γ. Στουρνάρα. Ως γνωστόν, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους «τροϊκανούς» νωρίτερα το μεσημέρι. Κατά τα λοιπά, θα περιμένει να διαπιστώσει και ο ίδιος προσωπικά τοι με ποιές διαθέσεις επέστρεψαν στην Ελλάδα, μετά από τη σύντομη απουσία τους στο εξωτερικό.

Η φράση που αποδίδεται στον Ελληνα πρωθυπουργό «Μα, τί θέλουν επιτέλους;» όταν πρόσφατα έγινε αποδέκτης πληροφοριών ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιδεικνύουν στάση αρνητική έναντι της χώρας και εξαιρετικά διστακτική απέναντι στην πορεία οριστικοποίησης του προγράμματος, αποτελεί μη επιβεβαιωθείσα αίσθηση περί του κλίματος που υπάρχει αυτή την κρίσιμη στιγμή στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Από την άλλη, μένει να αποδειχθεί η έτερη πληροφορία που θέλει τον κ. Σαμαρά περίπου έτοιμο να κάνει το μεγάλο «βήμα» και ν’ αποδεχθεί ακόμα και «αιφνιδιαστικά» νέα αιτήματα της τρόικα, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα: «Καλύτερο ένα σοκ τώρα, παρά δέος αργότερα», σημειώνεται από κύκλους που τάσσονται υπέρ της οριστικής και τολμηρής άρσης των όποιων αδιεξόδων, με το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση δεν θα θέσει απλώς σε κίνδυνο την εκταμίσευση της δόσης. Θα προκαλέσει δραματική κοινωνική αναταραχή και θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο, με πρώτο πιθ

Keywords
Τυχαία Θέματα