Στο Αιγάλεω το πρώτο δημόσιο κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (βίντεο)

Συμπόσιο στο πλαίσιο του έργου RE-SEEties διοργάνωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου. Το RE-SEEties είναι ένα διετές πρόγραμμα που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Δήμους να αναπτύξουν ολοκληρωμένες λύσεις για την αποδοτική χρήση της ενέργειας και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο Δήμος Αιγάλεω είναι ο μόνος Δήμος της Ελλάδας που συμμετέχει στο πρόγραμμα μαζί με άλλους επτά Δήμους της Νότιας Ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Αιγάλεω θα υλοποιηθεί

η ανακατασκευή ενός βρεφονηπιακού σταθμού του Δήμου έκτασης 340 τμ, κατασκευής 2001, προκειμένου να μετατραπεί σε κτήριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Μάλιστα, ενώ το ετήσιο ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού ανέρχεται αυτή τη στιγμή περίπου στις 6.000 ευρώ μετά την ανακατασκευή το κόστος αυτό αναμένεται να είναι κοντά στο μηδέν.

Η εξοικονόμηση αυτή θα επιτευχθεί αρχικά μέσω της μείωσης χρήσης ενέργειας του κτηρίου έως και 50 με 60% μέσα από δράσεις στο κέλυφος του (αλλαγή κουφωμάτων, θερμομόνωση κελύφους, ακόμη και φυτεμένο δώμα) ενώ εν συνεχεία θα δοθεί η δυνατότητα στο κτήριο να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει, καθώς θα καλυφθεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκά και θερμικά ηλιακά. Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 100.000 ευρώ και θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Χρήστος Καρδαράς, δήλωσε: «Η υλοποίηση έργων όπως το RE-SEEties μας γεμίζει με αισιοδοξία πως, σε πείσμα των καιρών, το όραμα των διοικήσεων, η καλή και επιστημονική δουλειά των υπαλλήλων και η αγαστή συνεργασία μεταξύ των φορέων, εντός και εκτός συνόρων, μπορεί να αποφέρει καρπούς, και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως δήμος και ως χώρα, να μας εξασφαλίσει ένα μέλλον πιο πράσινο και αειφόρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα