Στην «τσιμπίδα» της Ειδικής Εισφοράς!

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Μπορεί να απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, δεν απαλλάσσονται όμως –όλα- και από τον υπολογισμό της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, που είχε έρθει ως… έκτακτη και έχει γίνει πλέον μόνιμη! Ο λόγος για τα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Όπως διευκρινίζεται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, απαλλάσσονται και από το φόρο εισοδήματος και από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης,

μόνο τα προνοιακά επιδόματα των ολικά τυφλών, καθώς και των προσώπων, που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και άνω. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, που απαλλάσσονται, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 905-906 στον πίνακα 2 της δήλωσης φόρου εισοδήματος. Μόλις συμπληρωθούν αυτοί οι κωδικοί, το πρόγραμμα της εκκαθάρισης αυτόματα καταχωρεί τα εισοδήματά τους στους κωδικούς 617-618 της δήλωσης ώστε να μην υπολογιστεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Τεχνικό λάθος
Υπήρξαν πολλοί που διαμαρτυρήθηκαν για αναγραφή λανθασμένων ποσών στο Ε1 κατά τον υπολογισμό των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης για τα αυτοκίνητα, που τέθηκαν σε ακινησία ή ήρθη η ακινησία τους μέσα στο έτος 2015. Αυτό σύμφωνα με το υπουργείο, οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα της εφαρμογής, το οποίο κατά μεγάλο ποσοστό έχει διορθωθεί ήδη και τις επόμενες ημέρες θα έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Αν κάποιοι έσπευσαν και οριστικοποίησαν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος με λανθασμένες αντικειμενικές δαπάνες οχημάτων λόγω ακινησίας, καλούνται τώρα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση με το άνοιγμα της εφαρμογής των τροποποιητικών δηλώσεων, χωρίς την επιβολή κυρώσεων μέχρι και την τελική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να εκκαθαρισθούν οι δηλώσεις τους με τις σωστές αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα