Στην «πρέσα» οι οφειλέτες ασφαλιστικών οφειλών

από τον Στράτο Ιωακείμ ([email protected])

Ένα νέο «όπλο» βάζει στη φαρέτρα του το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με την ίδρυση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Πρόκειται για την πρώτη ηλεκτρονική βάση δεδομένων των οφειλετών των Ασφαλιστικών ταμείων (μητρώο οφειλετών), που θα περιλαμβάνει το ύψος των οφειλόμενων ποσών, την αιτία και τη χρονική περίοδο που ανάγονται, καθώς και την τήρηση στατιστικών στοιχείων

και αναλύσεων.

Σε πρώτη φάση στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ και μεταγενέστερα οι αντίστοιχες οφειλές του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ. Οι οφειλές που διαβιβάζονται πρέπει να είναι μη ρυθμισμένες και άνω των 5.000 ευρώ (κύρια οφειλή και τυχόν επιβαρύνσεις). Το ίδιο ισχύει και για τις οφειλές που κατέστησαν απαιτητές λόγω μη τήρησης προηγούμενων ρυθμίσεων. Οι λοιπές οφειλές παραμένουν στους οικείους φορείς και εξακολουθούν να εισπράττονται από αυτούς.

Το Κ.Ε.Α.Ο. λειτουργεί με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Διοικητή του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ ή από Υποδιοικητή, κατόπιν εκχώρησης της αρμοδιότητας αυτής. Οι υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. διακρίνονται σε κεντρική και περιφερειακές. Η κεντρική υπηρεσία διαρθρώνεται σε έξι (6) Διευθύνσεις: α) Διεύθυνση Μητρώου Οφειλετών, με αρμοδιότητα τη βεβαίωση κάθε είδους οφειλής με την απόδοση μοναδικού αριθμού, τη δημιουργία και τήρηση του ηλεκτρονικού Ενιαίου Μητρώου Οφειλετών, β) Διεύθυνση Διακανονισμού Οφειλών, με αρμοδιότητα την υπαγωγή σε διακανονισμό των οφειλών και την παρακολούθηση της διαδικασίας εξόφλησης αυτών, γ) Διεύθυνση Ανάλυσης και Αξιολόγησης κινδύνου, με αρμοδιότητα τον καθορισμό κριτηρίων για τον διαχωρισμό των οφειλών σε άμεσα εισπράξιμες και επισφαλείς, των στοιχείων δεικτών απόδοσης, τη συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών για τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις των οφειλετών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το Διατραπεζικό Σύστημα και από κάθε άλλη πηγή, με σκοπό την πιστοληπτική αξιολόγηση των οφειλετών, δ) Διεύθυνση Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης, με αρμοδιότητα την έκδοση παραγγελιών κατασχέσεων, τη διενέργεια πλειστηριασμών και την εγγραφή υποθηκών σε περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, τη διενέργεια κάθε ενέργειας σχετικής με τις αρμοδιότητες Ταμείων Είσπραξης Εσόδων και των ταμειακών υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, την παρακολούθηση της δικαστικής επίλυσης των υποθέσεων και την παροχή απόψεων στα δικαστήρια. ε) Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης και Διοικητικής Υποστήριξης, με αρμοδιότητα την κατάρτιση προϋπολογισμού, την κατανομή των πιστώσεων του, την παρακολούθηση της εκτέλεσης του, την κατάταξη των εσόδων και δαπανών στους οικείους κωδικούς, την εκκαθάριση και πληρωμή των δαπανών, την τήρηση και ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων, την κατάρτιση του ετήσιου ισολογισμού-απολογισμού, τη λογιστική παρακολούθηση των καταθέσεων-αποθεματικών και ταμειακής διαχείρισης, τη διακίνηση της αλληλογραφίας και την τήρηση αρχείου, τη διαχείριση θεμάτων κατάστασης του προσωπικού, καθώς και τον χειρισμό κάθε άλλου θέματος διοικητικής ή γραμματειακής φύσης που αφορά στη λειτουργία του Κ.Ε.Α.Ο, στ) Διεύθυνση Πληροφορικής, με αρμοδιότητα τον εξοπλισμό και τη διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων.

Περιφερειακές υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. αποτελούν τα Ταμεία Είσπραξης Εσόδων και οι ταμειακές υπηρεσίες των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η οργανωτική διάρθρωση και οι αρμοδιότητες των επιμέρους τμημάτων του Κ.Ε.Α.Ο. θα καθοριστούν με νεότερη υπουργική απόφαση. Με τη διάταξη αυτή, προβλέπεται η ρύθμιση πολλών θεμάτων που αφορούν το Κ.Ε.Α.Ο. με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται θέματα οργάνωσης και αρμοδιοτήτων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης που εμπίπτουν στους σκοπούς του Κ.Ε.Α.Ο., αλλά και ειδικότερα θέματα διαδικασιών. Η Κεντρική υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο. στεγάζεται στο κτίριο της οδού Πειραιώς 28 στην Αθήνα.

Έφυγαν οι πρώτες ειδοποιήσεις

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του attikipress.gr, ήδη οι πρώτες ατομικές προσκλήσεις, «κρεμάστηκαν» στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των οφειλετών. Οι υπόχρεοι οφείλουν να τις διαβάσουν, καθώς αν δεν το πράξουν αυτό, θα μπλοκαριστεί η δυνατότητά να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ). Ένας πρώτος μικρός απολογισμός της δράσης των Κ.Ε.Α.Ο. είναι πως κάποιες επιχειρήσεις έλαβαν τις ειδοποιήσεις και μάλιστα μπήκαν στη διαδικασία να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία προκειμένου να πάρουν περισσότερες πληροφορίες. Οι περισσότερες όμως των ενημερώσεων, δε διαβάστηκαν από τους παραλήπτες, πράγμα που προβληματίζει τους υπεύθυνους.

Έρχεται η δεύτερη φάση...

Σύντομα αναμένεται να περάσουμε στη δεύτερη φάση, που προβλέπει κοινοποίηση ατομικής πρόσκλησης στους οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Αν δε το πράξουν εντός 20 ημερών, θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις. Να σημειώσουμε πως προγραμματίζεται ως τέλος του έτους, ακόμα και οι οφειλέτες κάτω των 5000 ευρώ, να πάνε στο Κ.Ε.Α.Ο. Η διοίκηση του ΙΚΑ, προσμετρώντας όλες τις παραμέτρους έχει φροντίσει για ένα επιτελείο δικαστικών επιμελητών που θα τεθεί στη διάθεση της υπηρεσίας, προσφέροντας τεχνογνωσία. Παράλληλα θα απλουστεύσει τη διαδικασία έτσι ώστε αμέσως μετά τη λήξη της προσθεσμίας να εκδοθούν οι αντίστοιχες παραγγελίες για αναγκαστικές κατασχέσεις και να εκτελεστούν από τους δικαστικούς επιμελητές. Το σύστημα που αναπτύσσεται, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια είναι σε άμεση επαφή με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε οι οφειλέτες να λάμβάνουν online ενημερώσεις. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως εκτός της άμεσης ενημέρωσης, ανάλογες θα είναι και οι διαδικασίες ενεργοποίησης κατασχέσεων ακινήτων σε όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Τι γίνεται με τις ρυθμίσεις

Σε περίπτωση που η επιχείρηση που οφείλει ασφαλιστικές οφειλές δεν προχωρά σε ρύθμιση, οι δικαστικοί επιμελητές θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε κατάσχεση ακόμα και χρημάτων από τα ταμεία των επιχειρήσεων.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Η προσπάθεια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για άμεση είσπραξη χρημάτων είναι επιτακτική σύμφωνα με τις πληροφορίες μας. Οι μισθοί των υπαλλήλων, καθώς και οι συντάξεις των ασφαλισμένων θα εξαρτηθούν σε ένα βαθμό από την επιτυχία της υπηρεσίας. «Αγκάθι» στην όλη προσπάθεια είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών. Το προσωπικό που έχει διατεθεί έως τώρα κρίνεται ανεπαρκές για να βγάλει εις πέρας το έργο που του έχει ανατεθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα