Στην Ελλάδα ο Λεός Καράξ για το Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου

Το «τρομερό παιδί» του γαλλικού σινεμά, Λεός Καράξ, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για το Όγδοο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνεται και αφιέρωμα στον σκηνοθέτη.

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 23 Νοεμβρίου και ανοίγει τις πύλες του με μια ταινία-έκπληξη.

Αγόρι Συναντά Κορίτσι: Το Σινεμά του Λεός Καράξ

Το Φεστιβάλ διοργανώνει αφιέρωμα στον

Λεός Καράξ με τίτλο «Αγόρι Συναντά Κορίτσι: Το Σινεμά του Λεός Καράξ». Το τρομερό παιδί του γαλλικού κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης που αιχμαλώτισε την νιότη που «ξοδεύεται» από τους νέους, όσο κανείς άλλος στο πέρασμα από τα τη δεκαετία του 1980 σε εκείνη του 1990 και έφτασε μέχρι την επιστημονική φαντασία, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό επτά ταινίες του.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: Boy Meets Girl (1984), Η Δική μας Νύχτα (1986), Οι Εραστές της Γέφυρας (1991), Sans titre (1997), Pola X (1999), Tokyo! (2008 ́- σπονδυλωτή ταινία των Τζουν Χο-Μπονγκ (επεισόδιο Shaking Tokyo), Λεός Καράξ (επεισόδιο Merde), Μισέλ Γκοντρί (επεισόδιο Interior Design), Holy Motors (2012).

Αμερικάνικες πειραματικές ταινίες

Κεντρική θέση στο φεστιβάλ φέτος έχει το αφιέρωμα Πανόραμα Αμερικανικών Πειραματικών Αφηγήσεων στη Νέα Χιλιετία (σε επιμέλεια Τζον Γκάρτενμπεργκ), ένα πρόγραμμα με συνολικά 13 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους) των σκηνοθετών Στιβ Μπίλιχ, Τζεμ Κοέν, Τζένιφερ Ριβς, Τζόνας Μέκας, Πένι Λέιν, Τζον Τζιανβίτο, Μπιλ Μόρισον, Αμπιγκέιλ Τσάιλντ, Τζούλι Τάλεν, Κρις Σάλιβαν, Ματ Πόρτερφιλντ και Τόμας Άλεν Χάρις.

Από την δεκαετία του 1960, οι ΗΠΑ αποτελούν το πιο ενεργό κέντρο του πειραματικού κινηματογράφου. Το πρόγραμμα του επιμελητή Τζον Γκάρτενμπεργκ παρουσιάζει ένα λιγότερο γνωστό πρόσωπο του Αμερικανικού κινηματογράφου της Τρίτης Χιλιετίας (2001-2014). Πρόκειται για ταινίες που γυρίστηκαν ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς του κυρίαρχου εμπορικού συστήματος της κινηματογραφικής παραγωγής του Χόλιγουντ.

Απαλλαγμένες από τους περιορισμούς της underground πειραματικής σκηνής του παρελθόντος, οι καινοτόμες ταινίες του αφιερώματος ενσωματώνουν αφηγηματικά στοιχεία με ρηξικέλευθες τεχνικές. Πρόκειται για ταινίες που αντλούν έμπνευση από το καλλιτεχνικό, πειραματικό, ιστορικο-κινηματογραφικό μοντέλο (αντί για το μοντέλο της βιομηχανίας του κινηματογράφου) και δανείζονται ελεύθερα στοιχεία από πλήθος πηγών για να συνθέσουν κολάζ από οπτικό υλικό. Καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα αφηγήσεων (από τη χρήση αρχειακού υλικού, το animation, τη μυθοπλασία μέχρι το υβριδικό docu-fiction), οι ταινίες αυτές προσφέρουν μια εντυπωσιακή επισκόπηση της κουλτούρας και του κοινωνικο-πολιτικού τοπίου στις ΗΠΑ.

Συλλογικά, οι σκηνοθέτες και οι ταινίες αυτού του αφιερώματος αγγίζουν θέματα ατομικής ταυτότητας, ενδοοικογενειακής δυναμικής, συγκρότησης διαφορετικών εθνικών ομάδων/κοινοτήτων, και της ευρύτερης πολιτικής κουλτούρας.

Ο επιμελητής του αφιερώματος, Τζον Γκάρτενμπεργκ, καθώς και οι σκηνοθέτες Τζούλι Τάλεν και Αμπιγκέιλ Τσάιλντ θα έρθουν στην Αθήνα.

Αφιέρωμα στην Αμπιγκέιλ Τσάιλντ

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ έχει δεσπόζουσα θέση στη διοργάνωση. Η Τσάιλντ είναι ποιήτρια, σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα πειραματικών ταινιών από την δεκαετία του 1970, με περισσότερες από 30 ταινίες, βίντεο και installations, ενώ έχει γράψει και έξι βιβλία.

Αναγνωρισμένη πρωτοπόρος στο μοντάζ, οι πρώτες δουλειές της Τσάιλντ έθεταν το ζήτημα της αλληλεπίδρασης ήχου και εικόνας μέσα από την ανάπλαση της αφήγησης και προεικόνιζαν θέματα που αφορούσαν τον σύγχρονο κινηματογράφο και τα μίντια. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ και μουσεία ανά τον κόσμο. Η Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ θα έρθει στην Αθήνα για το 8ο ΦΠΚΑ.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει επίσης το αφιέρωμα Προκαλώντας το παρόν: Τέσσερις Γερμανοί σκηνοθέτες της νέας γενιάς- ταινίες των Τζέσικα Κρουμάχερ, Τίμο Μίλερ, Χάνες Λανγκ και Μαξιμίλιαν Λιντς.

Πρόκειται για τέσσερις γερμανούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς, εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, το έργο των οποίων ξεχωρίζει για το πώς αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα σήμερα. Τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις δημιουργών, οι οποίοι ενδεχομένως συνθέτουν μια νέα πρωτοπορία στη Γερμανία σήμερα.

Οι ταινίες του αφιερώματος είναι: Totem, Morscholz, Peak και Ich will mich nicht künstlich aufregen.

Επίσης, στο πλαίσιο του αφιερώματος -που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε-, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο, στο οποίο ο σκηνοθέτης Μαξιμίλιαν Λιντς θα παρουσιάσει ντοκιμαντέρ των πρωτοπόρων του Oberhausen, αλλά και το δικό του κινηματογραφικό έργο «Das Oberhausener Gefühl» (2012).

O ελληνικός κινηματογράφος εκπροσωπείται από ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο τής Φρίντας Λιάππα, του Γιάννη Οικονομίδη και πέντε ταινίες γυρισμένες τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Στα «Μπλουζ της μεταπολίτευσης» όπως τιτλοφορείται, προβάλλονται οι ταινίες «Παρασκευή με Δευτέρα» του Βασίλη Βαφέα (1975,) «Η σκοτεινή καταγραφή μιας ηλιογραφίας» του Δημήτρη Δημογεροντάκη (1978), «Περιπλάνηση» του Χριστόφορου Χριστοφή (1979), «Το άλλο γράμμα» του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1976, 71), «Η καγκελόπορτα» του Δημήτρη Μακρή (1978).

Πρόσφατες ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, ειδικές προβολές, παραγωγές από την Ελλάδα, τη Νότιο Αφρική, το Μεξικό, τον Καναδά, τον Λίβανο, σεμινάρια και τέλος, το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν εννιά ταινίες παραγωγής 2013- 2014, που θα διεκδικήσουν το χρηματικό βραβείο, ύψους 10.000 ευρώ, ολοκληρώνουν το πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται στο πλαίσιο «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή», πράξη που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση- Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα