«Στέρεψαν» και τα… παγκάρια

-Μπορεί η πίστη να μην κλονίζεται ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς, όμως το έργο της Εκκλησίας έχει δυσχεράνει, την ίδια ώρα που τα φιλάνθρωπα συναισθήματα, ακόντων των συνανθρώπων μας, έχουν εκμηδενιστεί.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Η εκκλησία ανέκαθεν λειτουργούσε ως καταφύγιο και ενέκυπτε πάνω στον πόνο και τα προβλήματα του λαού. Όμως, είναι πρόδηλο πλέον, πως οι μεγάλοι «χορηγοί» της Εκκλησίας, οι πιστοί, αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα, έχουν προβεί σε δραστικές… περικοπές στις «δωρεές» τους, κάτι που αντικατοπτρίζεται από το παγκάρι της Εκκλησίας μέχρι το ταμείο υπέρ των

πτωχών. Οι πιστοί, στην πλειοψηφία τους ανάβουν πλέον κεριά, χωρίς καν να δώσουν το ανάλογο αντίτιμο, το οποίο σε κάποιες εκκλησίες μάλιστα αναγράφεται πάνω στο παγκάρι. Κάποιοι άλλοι δίνουν απλά ένα συμβολικό ποσό, αλλά σε κάθε περίπτωση η συνδρομή του Έλληνα στην Εκκλησία γίνεται κυριολεκτικά με φειδώ χρημάτων.

Δωρεές «τέλος»

Ένας άλλος τομέας της εκκλησίας που έχει πληγεί είναι η φιλανθρωπική της δράση και τα ταμεία υπέρ των πτωχών. Σε καιρούς ευμάρειας τα ταμεία αυτά στηρίζονταν κατεξοχήν από τις δωρεές και τις προσφορές των πιστών. Ολόκληρες οικογένειες ζούσαν από αυτές τις δωρεές και μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε μεγάλες δυσκολίες. Πλέον, όσοι προσέφεραν τον οβολό τους στα φιλόπτωχα ταμεία, είτε ζητούν και αυτοί ενίσχυση, είτε δεν τους περισσεύει τίποτα από το υστέρημά τους, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορούν να προσφέρουν, αλλά την ίδια στιγμή να συμπληρώνουν τη μακρά λίστα του φιλόπτωχου ταμείου.

Όπως μας είπε μάλιστα ο κ. Βασίλης Παπανικολάου, επίτροπος του Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου Ιλισίων, «έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι άνθρωποι που εγγράφονται στο φιλόπτωχο ταμείο της Εκκλησίας μας και εμείς τους στηρίζουμε όσο μπορούμε, αν και τα έξοδα του Ναού μας είναι υπερβολικά πολλά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι έχουμε προβεί σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ για τα έξοδα του ρεύματος, ενώ η μικρή ποσότητα για τις ανάγκες της Εκκλησίας μας του πετρελαίου θέρμανσης δε θα σπαταληθεί αλόγιστα».

Παράλληλα, όπως υποστήριξε ο επίτροπος του Ιερού Ναού, «μερίδιο των εσόδων από τα παγκάρια λαμβάνει η αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέρος άλλων χρημάτων χρειαζόμαστε για την καθημερινή λειτουργία του Ναού, ενώ κάποια άλλα δίδονται στο φιλόπτωχο ταμείο, το οποίο ετοιμάζει γεύματα για τους άπορους, τους χορηγεί φάρμακα, καθώς και ιατρική περίθαλψη. Σίγουρα το ανώτερο χαρτονόμισμα που βρίσκουμε στο παγκάρι είναι αυτό των 20 ευρώ, ενώ παλιότερα βρίσκαμε μέχρι και 100 ευρώ», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Παπανικολάου.

Περικοπές και στα… μυστήρια

Μέσα σε όλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν ότι γάμοι και βαφτίσια στοιχίζουν ήδη… ακριβά στην εκκλησία, γι’ αυτό και σπεύδουν στα ιδιωτικά παρεκκλήσια, τα οποία έχουν γίνει «μόδα». Ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος με σχετική εγκύκλιό της απαγόρευσε την τέλεση μυστηρίων σε ιδιωτικά παρεκκλήσια και υπαίθριους ναούς, ενώ από εδώ και στο εξής άδεια κατασκευής θα χορηγείται εφόσον ο ιδι

Keywords
Τυχαία Θέματα