Σταύρος Τσιώλης: Απεβίωσε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος σε ηλικία 82 ετών

Σταύρος Τσιώλης: Φτωχότερη από σήμερα η οικογένεια του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς το πρωί ο Σταύρος Τσιώλης απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών, όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση των οικείων του Έλληνα δημιουργού στο Facebook. Ο αγαπημένος των σινεφίλ, ο ιδιόρρυθμος δημιουργός της νέας εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, είχε δουλέψει από το 1958 ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες για να ακολουθήσουν 12 δικές του από το 1969.

Γνωστός για την εμβληματική ταινία «Ας περιμένουν οι γυναίκες» (1998),

που μαζί με το «Παρακαλώ, γυναίκες μην κλαίτε»  (1992) και το «Γυναίκες που περάσατε από δω», που συμπληρώνει την τριλογία, κυκλοφόρησε το χειμώνα στις αίθουσας μετά από δεκατρία χρόνια απουσίας και κέρδισε έξι βραβεία. Ο Σταύρος Τσιώλης έχει γράψει στίχους για τραγούδια των ταινιών του αλλά για τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής.

σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφόςΣταύρος Τσιώληςταξίδεψε στους…

Gepostet von Σταύρος Τσιώλης am Montag, 22. Juli 2019

Σταύρος Τσιώλης: Αναλυτικά η ανακοίνωση της οικογένειας του

“Σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφός Σταύρος Τσιώλης. Ταξίδεψε στους ουρανούς, πέταξε προς έναν άλλο πολύχρωμο γαλαξία, ένα καλύτερο κόσμο όπου οι ψυχές χαίρονται το λίκνισμα των αστεριών. Δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται για όλους και όλα τα μικρά και ταπεινά πράγματα που αγάπησαν σ’ αυτή τη ζωή. Μόνο λύπη γι όλα αυτά που μας χώρισαν και άγια τύχη γι όλα αυτά που ένωσαν”.

Ο Σταύρος Τσιώλης στον ραδιοφωνικό σταθμό 107,4Σταύρος Τσιώλης: Η βιογραφία του αείμνηστου σκηνοθέτη

Ο Σταύρος Τσιώλης σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ. Η πρώτη δική του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν Ο μικρός δραπέτης για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία Κατάχρησις Εξουσίας.

Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία. Η ταινία του Μια Τόσο Μακρινή Απουσία απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι Ακατανίκητοι Εραστές το 1988 παίχτηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Οι ταινίες του έχουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στυλ καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία. Σε πολλές ταινίες του χρησιμοποίησε ως πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή.

Τα τέλη του 2015 ο Σταύρος Τσιώλης ανακοίνωσε την προσπάθεια γυρίσματος της νέας του ταινίας «Γυναίκες που περάσατε από εδώ», που θα γίνει με χρηματοδότηση crowdfunding που κλείνει την τριλογία «Γυναίκες» (μετά το Παρακαλώ Γυναίκες, μην κλαίτε και Ας περιμένουν οι Γυναίκες).

Σταύρος Τσιώλης – Κωνσταντίνος Τζούμας: Φωτογραφία από την ταινία “Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε”Σταύρος Τσιώλης: Πως τον αποχαιρέτησε ο Κωνσταντίνος Τζούμας

Ο ηθοποιός και ραδιοφωνικός παραγωγός στον αθηναϊκό Εν Λευκώ 87.7, Κωνσταντίνος Τζούμας, αποχαιρέτησε πριν από λίγο στον ραδιοφωνικό αέρα τον σπουδαίο σκηνοθέτη που έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή.

«Ήταν ένας εξαιρετικός παραμυθάς ο Τσιώλης. Με τα παραδείγματα που σου έφερνε σου έδινε έναν τρόπο να τη βγάλεις σε αυτή τη χώρα που είχε γονατίσει από την κρίση. Αυτά που πρότεινε ήταν βιοτεχνικά και χειροτεχνικά, όχι για τη μάζα. Ήταν πάρα πολύ ωραίο να είσαι μαζί του. Ο ίδιος ήταν πάρα πολύ καλός σκηνοθέτης και όταν ήρθα εγώ από τη Νέα Υόρκη, όλοι οι κινηματογραφιστές που είχαν μια υπόσταση (Βούλγαρης κ.α.) μου είπαν ”αν συναντήσεις Σταύρο Τσιώλη, ασυζητητί ναι”. Είχε εξαιρετικές ιστορίες και αυτό άρα σημαίνει ότι ήταν ένας πολύ χρήσιμος άνθρωπος για το σινεμά».

Σκηνοθέτης της ταινίας “Παρακαλώ γυναίκες μη κλαίτε”
Keywords
Τυχαία Θέματα