«Σταθερό και αξιόπιστο καταφύγιο η Τοπική Αυτοδιοίκηση…»

Νέα δικαίωση για το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, και πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή για παράταση ενός έτους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Δικαίωση της επιμονής και των αγώνων του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη για τη συνέχιση κι ενίσχυση του ευαίσθητου και κρίσιμου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί η απόφαση της Βουλής,

η οποία χθες ψήφισε στην Ολομέλειά της την τροπολογία για την παράτασή του, που εισηγήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου. Το πρόγραμμα, το οποίο επρόκειτο να σταματήσει τις επόμενες ημέρες (30.9.2013) μετά και την τελευταία παράταση που είχε δοθεί την άνοιξη, όχι μόνο παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, αλλά με τη σχεδιαζόμενη κι επιδιωκόμενη διεύρυνσή του προβλέπεται να ενισχυθεί σε βαθμό που να καθιστά εφικτή την ένταξη σε αυτό επιπλέον χιλιάδων ηλικιωμένων, όπως και την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έρχεται να ανακουφίσει 100.000 ηλικιωμένων που χρειάζονται υποστήριξη, καθώς και να κατοχυρώσει τις θέσεις εργασίας των 3.500 εργαζομένων. Ο αγώνας μας δικαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφού φάνηκε ότι οι προτάσεις και τα επιχειρήματά μας έπεισαν πλήρως τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για την αδήριτη ανάγκη συνέχισης κι ενίσχυσης του προγράμματος, και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε, ιδιαίτερα, δε, τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου που αποδέχτηκε και υιοθέτησε τις προτάσεις μας», δήλωσε μετά την ψήφιση της τροπολογίας ο Σίμος Δανιηλίδης.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, ήταν αυτός που όλο τον προηγούμενο χρόνο σήκωσε το βάρος του αγώνα διεκδικώντας, με συνεχείς παρεμβάσεις, πιέσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις, τη συνέχιση του προγράμματος. Στο πλευρό του είχε ταχθεί και το σύνολο των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι εξέφρασαν την πλήρη εμπιστοσύνη τους στους χειρισμούς του.

Άλλη μια επιτυχία

«Όταν όλο τον προηγούμενο χρόνο τονίζαμε την ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης του προγράμματος, εκτιμώντας τη μεγάλη προσφορά του στην κοινωνία, πολλοί έσπευδαν να μας αμφισβητήσουν. Με πίστη στον αγώνα μας, και βέβαιοι για την πειστικότητα των επιχειρημάτων και την εγκυρότητα των προτάσεών μας, ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μας να εγκαταλείψουμε την προσπάθειά αυτή, η οποία τελικά δικαιώθηκε. Το ίδιο έγινε και με το πρόγραμμα ‘‘Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής’’, όπου πετύχαμε την κάλυψη όλων των αιτήσεων για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ. Η συστηματική δουλειά και η επιμονή της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, την οποία έχω την τιμή να υπηρετώ από τη θέση του προέδρου, μαζί με τις αποφάσεις που προκαλέσαμε ως ΚΕΔΕ, τελικά έφεραν αποτέλεσμα», αναφέρει ο Σ.Δανιηλίδης, και προσθέτει:

«Για μένα ήταν ένας ακόμη προσωπικός αγώνας, ένα προσωπικό στοίχημα. Κάτι που λίγο καιρό πριν θεωρούνταν από κάποιους αδύνατο, τελικά επιτεύχθηκε. Ο υφυπουργός Εργασίας Β.Κεγκέρογλου, αποδεχόμενος τις προτάσεις της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και του δ.σ. της ΚΕΔΕ, έπραξε αυτό που προσδοκούσε και περίμενε η κοινωνία, και ιδίως οι χιλιάδες των ηλικιωμένων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και χρειάζονται βοήθεια. Με τις προβλέψεις του προγράμματος ‘‘Φροντίδα κατ’ Οίκον» και τα στραγγαλιστικά κριτήρια που ετίθεντο, ήταν κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι ούτε 2.000 ηλικιωμένοι δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό, ενώ θα κινδύνευαν άμεσα και οι θέσεις των εργαζομένων. Τώρα, με την ψήφιση της τροπολογίας, όχι μόνο διατηρούνται οι 3.500 θέσεις εργασίας και οι 100.000 των ηλικιωμένων συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, αλλά η προωθούμενη διεύρυνση των κριτηρίων και ενίσχυση του προγράμματος με τη σύμπραξη-συνδυασμό άλλων τριών, δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης των θέσεων εργασίας, αλλά και των ωφελούμενων ηλικιωμένων κατά 20.000 επιπλέον για την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Και όλοι μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό σε περίοδο κρίσης όπου η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά, και ιδιαίτερα οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι ανήμποροι».

«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κρατά ψηλά τη σημαία της κοινωνικής πολιτικής, και ειδικά της στήριξης των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων των συνανθρώπων που έχουν προβλήματα και χρειάζονται τη βοήθειά μας, κι ότι η Τ.Α. αποτελεί το σταθερό κι αξιόπιστο καταφύγιο των ανθρώπων. Θα πρέπει να ευχαριστήσω και πάλι τον υφ. Εργασίας κ.Κεγκέρογλου, ο οποίος, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την αρμοδιότητα αυτή, ταυτίστηκε με τις θέσεις και τις απόψεις μας και συνέβαλε τα μέγιστα για την επιτυχή κατάληξη», καταλήγει ο Σ.Δανιηλίδης.

Όπως εξηγεί, τέλος, πρόκειται για ένα «πάντρεμα» του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με τα αντίστοιχα για τη φροντίδα των ανασφάλιστων, των μεταναστών και των προσφύγων για την ενίσχυσή του με επιπλέον κονδύλια. «Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια κοινή συστηματική προσπάθεια έτσι ώστε τους επόμενους μήνες, και ίσως να μη χρειασθεί να φτάσουμε καν ως το Σεπτέμβριο του 2014, να υπάρξει κοινή συγχρηματοδότηση όλων αυτών των κρίσιμων προγραμμάτων, αξιοποιώντας το ειδικό ταμείο του υπουργείου Εργασίας, το Ταμείο Γενεών και της Αλληλεγγύης, μαζί με τα διαθέσιμα κονδύλια που θα υπάρξουν από το 2014 και μετά μέσω του ΣΕΣ (ΕΣΠΑ2)», αναφέρει. Να σημειωθεί ότι χθες συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, και προχθές στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής, έγινε δεκτή η εισήγηση του Σ.Δανιηλίδη για συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων με 5+5 εκατ. ευρώ από τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα