Στάση αναμονής

Η συντριπτική εκλογική, αλλά κυρίως ιδεολογική, ήττα που υπέστη η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχει σηκώσει πολλή σκόνη, που ακόμη δεν έχει κατακαθίσει. Το μήνυμα παρόλα αυτά του ελληνικού λαού υπήρξε ξεκάθαρο: Η Ελλάδα επιθυμεί αλλαγή σελίδας.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Η νέα

κυβέρνηση καλείται να σηκώσει τώρα το βαρύ φορτίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, αλλά και το αμφιλεγόμενο έργο της υλοποίησης των προεκλογικών της υποσχέσεων. Το θετικό; Το νέο υπουργικό συμβούλιο απαρτίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό από νέους ανθρώπους, μορφωμένους, άφθαρτους πολιτικά, με πίστη στις ιδέες τους και όρεξη για δουλειά. Αυτό, ωστόσο, συνεπάγεται βέβαια και πολιτική και διοικητική απειρία, γεγονός που τους καταλογίζεται από πολλούς ως βασικό μειονέκτημα. Από την πλευρά μας δεν μπορούμε ούτε να υπερθεματίσουμε, ούτε να αναθεματίσουμε. Από τη στιγμή που βασικό μέλημα όλων μας είναι η υγιής πορεία της χώρας και η ανάπτυξη, θα περιμένουμε τα πεπραγμένα για να αξιολογήσουμε.

Από την άλλη, στο αντίπαλο στρατόπεδο η περίσκεψη περισσεύει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλοί έτοιμοι -μερικοί άρχισαν κιόλας- να πυροβολήσουν την ηγετική ομάδα του κόμματος, αλλά κανένας να αναλάβει την ευθύνη της ήττας. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως μπαίνει σε μια περίοδο εσωστρέφειας και εσωκομματικών ανταγωνισμών, που όμοιούς τους δεν έχει ξαναζήσει ποτέ στη σαραντάχρονη ιστορία της. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, ενώ έχει δρομολογηθεί για την ερχόμενη εβδομάδα σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής.

Ο απολογισμός των πεπραγμένων φαίνεται να έχει περισσότερο ιδεολογική παρά τακτικιστική βάση. Είναι λιγότερο δηλαδή τα επικοινωνιακά λάθη κατά την προεκλογική εκστρατεία αυτά που θα συζητηθούν και θα αναλυθούν από τα ιδεολογικά ατοπήματα, που οδήγησαν στην ψυχική αποξένωση και αποστασιοποίηση του παραδοσιακού ακροατηρίου της ΝΔ. Ιστορικά στελέχη του κόμματος, αφανώς ή ανοιχτά, βρίσκονται σε συζητήσεις και αναζήτηση συμμαχιών, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το τοπίο της επόμενης ημέρας. Ιδεολογικά τουλάχιστον οι διαμορφούμενες τάσεις φαίνονται να είναι δύο, αφένος η παραδοσιακή που αναζητά την επαναπροσέλκυση του κεντροδεξιού ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου μία τάση κινούμενη δεξιότερα με την ελπίδα να απορροφήσει τα σπαράγματα του ΛΑΟΣ και το σεβαστό, από άποψη μεγέθους, κοινό της Χρυσής Αυγής.

Όλα αυτά υποδόρια βέβαια, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, κρατώντας στάση αναμονής και ποντάροντας στο γεγονός ότι σύντομα η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί σε αδιέξοδο από τις ίδιες τις εξαγγελίες της.

Keywords
Τυχαία Θέματα