Στα καταστήματα η λάμπα που διαρκεί 20 χρόνια!

Από χθες άρχισε να κυκλοφορεί στα καταστήματα η Philips το νέο της προϊόν, μια λάμπα φωτισμού, που έχει διάρκεια χρήσης και ζωής 20 και πλέον χρόνια. Μάλιστα η ημερομηνία δεν επιλέχτηκε τυχαία, καθώς είναι παράλληλα και ημερομηνία εορτασμού της «Μέρας της Γης». Η λάμπα κοστίζει περίπου 45 ευρώ και είναι 83% πιο αποδοτική από τη συμβατικές, αφού η γνωστή εταιρεία έχει επιδοθεί σε αγώνα μείωσης της τιμής της.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της, η λάμπα

διαρκεί 30.000 ώρες με μέση χρήση τεσσάρων ωρών τη μέρα, πράγμα που «μεταφράζεται» σε ζωή τουλάχιστον δύο 10-ετιών. Επίσης η λάμπα των 10 βατ, που αντιστοιχεί σε μία συμβατική λάμπα πυράκτωσης των 60 βατ, είναι τύπου LED και κοστίζει γύρω στα 60 δολάρια ή 45 ευρώ η μία, αν και πολλά καταστήματα θα την πωλούν με έκπτωση, που-σύμφωνα με την εταιρία-θα ρίξει την τιμή περίπου στα 25 δολάρια.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της εταιρίας, αν μία χώρα όπως οι ΗΠΑ αντικαθιστούσαν όλες τις παραδοσιακές λάμπες τους, των 60 βατ με τη νέα λάμπα LED, τότε θα μπορούσαν να πετύχουν εξοικονόμηση περίπου τεραταβατώρες ή 3,9 δισ. δολ. σε ένα χρόνο, ενώ επίσης θα αποφευγόταν η απελευθέρωση 20 εκατ. τόνων άνθρακα στο περιβάλλον.

Μία παρόμοια έκδοση της εν λόγω λάμπας που είναι όμως πιο φθηνή, έχοντας βέβαια και μικρότερη διάρκεια, πωλείται ήδη από την Philips στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι λάμπες LED αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό από τις λάμπες φθορισμού, που έχουν σχεδόν ίδια ενεργειακή αποδοτικότητα και είναι πολύ φθηνότερες.

Επίσης, σε πολλές χώρες του κόσμου βρίσκονται σε εξέλιξη επίσημες πρωτοβουλίες για απεξάρτηση από τις ενεργοβόρες λάμπες πυράκτωσης.

Η παραγωγή τέτοιων λαμπτήρων, των 100 βατ, έχει σταματήσει πλέον στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά, ενώ ακόμη η παραγωγή των παραδοσιακών λαμπτήρων των 60 βατ έχει σταματήσει στην Ευρώπη και σταδιακά σταματά και στις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα