Στα 381,1 εκατ. ευρώ το ψηφιακό μέρισμα


Στη μεγαλύτερη επένδυση για την απόκτηση τηλεπικοινωνιακών δικαιωμάτων προχώρησαν οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών Cosmote, Vodafone και Wind, διαθέτοντας συνολικά 381,1 εκατ. ευρώ για την αγορά νέου φάσματος συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας.
Το απόγευμα ολοκληρώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η ανοικτή δημοπρασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές

περιοχές των 800 και 2600 MHz. Συνολικά, κατακυρώθηκε για 15 χρόνια στις τρεις εταιρίες όλο το διαθέσιμο φάσμα, ενώ το τίμημα που εξασφαλίστηκε για το ελληνικό δημόσιο, ανέρχεται σε 381.114.000 ευρώ, δηλαδή 1,11 εκατ. ευρώ υψηλότερο από αυτό που αρχικά είχε προσδιοριστεί από την ΕΕΤΤ.

Συνολικά, κατακυρώθηκαν στις τρεις συμμετέχουσες εταιρίες τα εξής φασματικά δικαιώματα:

COSMOTE: Δύο (2×5 MHz) τμήματα στη ζώνη των 800 ΜHz και οκτώ (έξι των 2×5 MHz και δύο των 10 ΜHz) τμήματα στη ζώνη των 2600 MHz, με συνολικό τίμημα 134.788.000 ευρώ.
• VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ: Δύο (2×5 MHz) τμήματα στη ζώνη των 800 ΜHz και έξι (τέσσερα των 2×5 MHz και δύο των 10 ΜHz) τμήματα στη ζώνη των 2600 MHz, με συνολικό τίμημα 124.501.000 ευρώ.
WIND: Δύο (2×5 MHz) τμήματα στη ζώνη των 800 ΜHz και τέσσερα (2×5 MHz) τμήματα στη ζώνη των 2600 MHz, με συνολικό τίμημα 121.825.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο φάσμα απελευθερώθηκε ύστερα από τη μετάβαση της επίγειας αναλογικής τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή (ευρυεκπομπή).

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της ΕΕΤΤ, η χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 800 και 2600 MHz θα αποτελέσει ένα πολύ αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη νέων ασυρμάτων τεχνολογιών για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G-γρήγορο Ιντερνετ), που υποστηρίζουν καινοτόμες υπηρεσίες επικοινωνίας, πρόσβασης, περιεχομένου και μεταφοράς ευρυζωνικών δεδομένων.

«Για τη χώρα, η ανάπτυξη προηγμένων επικοινωνιών, τόσο στις πόλεις όσο και σε νησιωτικές και αγροτικές περιοχές, συμβάλλει στην εξάλειψη του «ψηφιακού χάσματος» με τον υπόλοιπο κόσμο».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επεσήμανε ότι επρόκειτο για τον μεγαλύτερο διαγωνισμός δικαιωμάτων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που έχει γίνει στην Ελλάδα: «Η επιτυχία του υπερέβη κάθε προσδοκία. Το τίμημα είναι το μεγαλύτερο που έχει ποτέ εισπράξει το Δημόσιο.

Το συνολικό τίμημα ανήλθε στα 381.114.000 ευρώ. Αυτό το τίμημα αντιστοιχεί στο λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα. Έτσι η χώρα εκπληρώνει έγκαιρα, νωρίτερα από την 1η Νοεμβρίου 2014 μια μνημονιακή υποχρέωση.

Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα ωφεληθούν τώρα από νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες, δηλαδή θα έχουν ψηφιακές υποδομές ποιότητας και ταχύτητας σε κάθε γωνιά της χώρας» σημείωσε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «διεθνή επιτυχία» συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Υπογραμμίστηκε με τον σαφέστερο τρόπο η πρόθεση για σημαντικές επενδύσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα