Σρέντερ: «Η φιλία μου με τον Πούτιν είχε αποτέλεσμα στο θέμα των παρατηρητών»

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε την Κυριακή ότι η αμφιλεγόμενη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συνέβαλε στην απελευθέρωση των ευρωπαίων στρατιωτικών παρατηρητών που κρατούνταν στην ανατολική Ουκρανία λίγες μέρες αργότερα και κάλεσε την Δύση να σταματήσει να επικεντρώνεται στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Η φιλία που έχει αναπτύξει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συνέβαλε, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Σρέντερ

σε συνέντευξή του, στην απελευθέρωση των ευρωπαίων στρατιωτικών παρατηρητών που κρατούνταν στην ανατολικη Ουκρανία.

Ο κ. Σρέντερ κάλεσε επίσης τη Δύση να σταματήσει να επικεντρώνεται στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης και τον δείχνουν σε θερμό εναγκαλισμό με τον ρώσο πρόεδρο, κατά τη συνάντησή τους στις 28 Απριλίου στην Αγία Πετρούπολη.

Σχετικά με τις φωτογραφίες ο Σρέντερ είπε ότι έκανε έκκληση στον Πούτιν να κάνει ότι μπορεί για την απελευθέρωση των επτά κρατούμενων παρατηρητών του ΟΑΣΕ, οι οποίοι και απελευθερώθηκαν στις 3 Μαΐου.

«Ο ρώσος πρόεδρος δεν είναι ένα ανεπιθύμητο πρόσωπο», είπε ο Σρέντερ στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» όταν ρωτήθηκε αν ήταν σκόπιμο να προσκαλέσει τον ρώσο πρόεδρο σε ένα πάρτι για τα 70α του γενέθλια. «Χάρηκα πολύ που κατάφερε να έρθει γιατί ήξερα ότι θα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε. Και σχετικά με την κατάσταση με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, είχε επιτυχές αποτέλεσμα. Εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρόεδρο Πούτιν να απελευθερώσει τους ομήρους». Και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι μιλώντας στον ρώσο πρόεδρο έκανα το σωστό. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν πρόκειται να αλλάξω αυτό που είμαι. Αυτός είναι ο τρόπος που χαιρετιόμαστε (με αγκαλιά) τα τελευταία 14 χρόνια κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε σε δύσκολους καιρούς».

Στην ίδια συνέντευξη ο Σρέντερ προειδοποίησε κατά την επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα ρωσικά συμφέροντα σε ζητήματα ασφαλείας.

«Συνεχώς ακούω ότι η Δύση θα πρέπει να απομονώσει την Ρωσία και τον Πούτιν», είπε ο Σρέντερ ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος από την διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από την Μέρκελ.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Ουκρανίας με την ΕΕ που τελικά δεν υπέγραψε το Κίεβο, σημείο έναρξης της παρούσας κρίσης καθώς η ΕΕ αδιαφόρησε -όπως είπε -για το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι μία βαθιά πολιτισμικά διχασμένη χώρα και την οδήγησε σε μία διαδικασία επιλογής του τύπου «ή το ένα ή το άλλο».

Ο πρώην καγκελάριος επέκρινε και την κυβέρνηση του Κιέβου για τα λάθη της από τότε που ανέλαβε την εξουσία, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση της ρωσικής από επίσημη γλώσσα της χώρας.

«Επιπλέον, το ανατολικό τμήμα της χώρας δεν εκπροσωπείται στην κυβέρνηση. Αυτό προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης», είπε στη συνέντευξή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα