«Σπάζοντας τα ταμεία» με χιούμορ και ανθρωπιά

Tων Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου και Μαρίτας Μελέτη 

Πιστεύοντας πως το χιούμορ είναι ο πιο ειλικρινής τρόπος να αντιμετωπίζει κανείς τη ζωή, μαζί με την καλή ή και την κακή τύχη που εκείνη φέρνει, παρουσιάζουμε τις ταινίες που προσέγγισαν την πραγματικότητα (ή τη φαντασία) μέσα από αυτή την προοπτική. 

«Οι Ανέγγιχτοι» (Ιntouchables)

 Ειδικά στον κινηματογράφο, όταν καταπιάνεται κάποιος με θέματα όπως η αναπηρία ή οι ταξικές διαφορές, είναι σημαντικό να υπάρχει η αίσθηση του αυτοσαρκασμού αντί για μόνο πολιτικά ορθές προσεγγίσεις. Αυτό καταφέρνει η ταινία των Ολιβιέρ Νακάς και Έρικ

Τολεντάνο, που έσπασε τα ταμεία στη Γαλλία και η οποία είναι μια πρωτότυπη κωμωδία που εξιστορεί την φιλία ενός εκατομμυριούχου καθηλωμένου σε αναπηρικό καροτσάκι και ενός πρώην ληστή από τα προάστια του Παρισιού, που προσλαμβάνεται ως προσωπικός βοηθός του πρώτου.  Η ιστορία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και το ντοκιμαντέρ «A la vie, A la mort» (Όπως στη ζωή, έτσι και στον θάνατο), από το οποίο οι σκηνοθέτες εμπνεύστηκαν το σενάριο. 

Οι δύο ήρωες ξεκινούν από την προσωπική τους κοινωνική ή σωματική ακινησία και μέσω της φιλίας που αναπτύσσουν και του χιούμορ που τους χαρακτηρίζει, καταφέρνουν να ξεφύγουν και να κάνουν το επόμενο βήμα. Για να βρουν, όχι κάποιο βαθύτερο νόημα, αλλά, απλά, τη θέληση για να ζήσουν. Ο πυρήνας της ταινίας έχει να κάνει με τη φιλία και την έκταση των δυνατοτήτων του ανθρώπου στο τέλος και καταφέρνει να συγκινήσει χωρίς να καταφύγει σε φθηνούς μελοδραματισμούς ή διδακτισμούς, κάτι που θα ήταν πολύ εύκολο, όταν έχεις να κάνεις με θέματα όπως η αναπηρία και οι ταξικές/φυλετικές διακρίσεις.

Το σενάριο, αντί να αναλωθεί σε μοτίβα όπως του «φτωχού αλήτη που μπαίνει στο παλάτι» ή του «καημένου ανάπηρου που γίνεται καλά στο τέλος», επικεντρώνεται στην αυθεντική φιλία των πρωταγωνιστών και αναζητεί τα μικρά απλά στοιχεία που κάνουν τον άνθρωπο να θέλει να συνεχίσει να ζει. Συνολικά η ταινία είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς. Οι εξαιρετικές ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές, η αριστοτεχνική κινηματογράφηση και το διακριτικά όμορφο σάουντρακ την ανεβάζουν σε ένα συναισθηματικό και αισθητικό επίπεδο, που ελάχιστες κωμωδίες το έχουν καταφέρει. 

Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία  

Οι λάτρεις του Αστερίξ θα απολαύσουν δύο περιπέτειες στην τιμή της μίας!!! Το σενάριο δεν τους έβγαινε, οπότε είπαν να συνδυάσουν δύο κλασσικές ιστορίες των Γκοσινί και Ουντερζό, το «Ο Αστερίξ στους Βρετανούς» και το «Ο Αστερίξ και οι Νορμανδοί». Και η ιστορία πάει κάπως έτσι:  Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ ταξιδεύουν στη Βρετανία, συνοδεύοντας ένα βαρέλι με μαγικό φίλτρο, για να βοηθήσουν τη βασίλισσα και ένα εγγλέζικο χωριό, το οποίο αντιστέκεται στην εισβολή των Ρωμαίων του Ιούλιου Καίσαρα. Έξαλλος, ο Καίσαρας επιστρατεύει τους Νορμανδούς, αλλά πολύ σύντομα Γαλάτες, Βρετανοί, Νορμανδοί και Ρωμαίοι μπλέκονται σ’ ένα τρελό κυνηγητό για ν’ αποκτήσουν το φίλτρο που θα τους χαρίσει τη νίκη…

Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη ται

Keywords
Τυχαία Θέματα