Σοβαρές ζημιές λόγω κακοκαιρίας στο νομό Ρεθύμνου

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα της π. εβδομάδας είχαν ως αποτέλεσμα αρκετές περιοχές του νομού Ρεθύμνου, κυρίως οι δήμοι Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, οι οποίες χρειάζονται αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως. Οι ισχυροί άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα, καθώς τμήματα επαρχιακών και δημοτικών δικτύων υποχώρησαν, αγροτικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης και ηλεκτροδότησης υπέστησαν σοβαρές βλάβες.

Οι δήμοι Αμαρίου και Αγίου Βαιλείου

ήταν τα μεγαλύτερα «θύματα» της κακοκαιρίας. Και στις δύο περιοχές υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα ύδρευσης εντός οικισμών και ζημιές στα αρδευτικά δίκτυα, ενώ προκλήθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις στην αγροτική οδοποιία.

Όσον αφορά στο δήμο Αγίου Βασιλείου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν οδοποιία, αντλιοστάσια, αγροτικά και δημοτικά δίκτυα, αγροτικό τομέα, ενώ δεν έλειψαν και οι κατολισθήσεις. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι αντιμετώπισαν προβλήματα στην ύδρευση και την ηλεκτροδότηση, τα οποία αποκαταστάθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο δήμο Αμαρίου υπολογίζεται ότι οι ζημιές από τις χιονοπτώσεις και τις έντονες βροχοπτώσεις αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ και επείγει η οικονομική ενίσχυση του δήμου, ώστε να υπάρξει δυνατότητα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν. Ο δήμος κατέγραψε τις καταστροφές που υπέστη και με αίτημα προς το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη – Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειάρχη Κρήτης και Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου ζητά οικονομική ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις και καταστροφές από πλημμύρες). Συγκεκριμένα, στο αίτημα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

«Τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή είχαν σαν αποτέλεσμα:

Με τις Χιονοπτώσεις:
Από τις χαμηλές θερμοκρασίες να σπάσουν τα δίκτυα ύδρευσης εντός των οικισμών και μην έχουν ύδρευση τα νοικοκυριά.
Να έχομε ζημιές στα Αντλιοστάσια ύδρευσης των οικισμών.
Ζημιές στα Αρδευτικά Δίκτυα της περιοχής
Να προκληθούν κατολισθήσεις και καθιζήσεις στην Αγροτική οδοποιία και
Με την καταιγίδα που ακολούθησε προκλήθηκαν:
Απότομο λιώσιμο του χιονιού, δημιουργώντας μεγάλη παροχή νερού και σε συνδυασμό με την νεροποντή πολλαπλασιάστηκε ο όγκος και η ταχύτητα εκροής του , με αποτέλεσμα οι Αγροτικοί Δρόμοι να μετατραπούν σε ρέματα που οδήγησαν τα νερά στα ποτάμια. Μετά από αυτό η Αγροτική οδοποιία του Δήμου έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Καταστράφηκαν ποιμνιοστάσια
Ο Πλατύς ποταμός φούσκωσε και μη μπορώντας η διατομή του να δεχθεί όλη αυτή την παροχή δημιουργήθηκε κατάκλιση εκατέρωθεν της κοίτης του προξενώντας ολική καταστροφή στην παρακείμενη Αγροτική Οδοποιία και σε ιδιώτες καλλιεργητές ( αφαίρεση ελαιοκάρπου)
Σε πολλούς οικισμούς του Δήμου όπου η δόμησή τους έχει γίνει σε επικλινές έδαφος, πλημμύρισαν τα υπόγεια των κατοικιών με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος των πληγέντων.
Όλες οι παραπάνω ζημιές που αναφέρονται σε έργα καταγράφηκαν από τους Τεχνικούς του Δήμου Αμαρίου και εκτιμώνται σε προϋπολογισμό:

Αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης και Άρδευσης 150.000,00 ευρώ
Αποκατάσταση Δημοτικής και Αγροτικής Οδοποιίας 500.000,00 ευρώ
Αναγκαιότητας κατασκευής Αντιπλημμυρικών έργων 300,000,00 ευρώ
Ο Δήμος Αμαρίου είναι ορεινός και μειονεκτικός, και δεν διαθέτει ίδιους πόρους για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Παρακαλούμε για την άμεση οικονομική ενίσχυση του Δήμου Αμαρίου, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα αποκατάστασης των ανωτέρω αναφερομένων ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Φράγμα των Ποταμών έγινε υπερχείλιση εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης και είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που το φράγμα υπερχειλίζει τόσο νωρίς.

ΠΗΓΗ: rethemnonews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα