«ΣΟΣ» εκπέμπει ο Ερυθρός Σταυρός για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία

Επιδεινώνεται ταχύτατα η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, με ορισμένες περιοχές να παρουσιάζουν ήδη εικόνα τοπίου ερήμωσης και καταστροφής, όπως ανακοίνωσε σήμερα (Πέμπτη) ο Ερυθρός Σταυρός.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ο Μάρτιος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας μέχρι στιγμής στην σύγκρουση στην Συρία, καθώς περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκειά του, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν πολίτες.

Δραματικός ο απολογισμός

Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια

έχουν εκτοπιστεί από τότε που άρχισε η σύγκρουση στην χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι άμαχοι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και στερούνται ιατρικών προμηθειών ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι οποίες αποτελούν τον στόχο αεροπορικών επιδρομών και πληγμάτων με βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η συριακή κυβέρνηση στις αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν ως αποτέλεσμα οι περισσότερες προμήθειες να διανέμονται στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Ερήμωση και καταστροφή

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ, τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων μπορούν να κάνουν περισσότερα ταξίδια στις περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση, το οποίο δείχνει ότι η Δαμασκός μπορεί να έχει αρχίσει να χαλαρώνει τη στάση της απέναντι στην παροχή βοήθειας στα εδάφη αυτά.

Αυτό που είδαν, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων στις περιοχές στις οποίες μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση για πρώτη φορά, «δεν αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη», καθώς διαπίστωσαν αύξηση των αναγκών για την παροχή τροφίμων, νερού και φαρμάκων.

«Είδαμε την ερήμωση και την καταστροφή», είπε ο Μάουρερ. «Αυτό που καταφέραμε να επιτύχουμε δεν ήταν αρκετό. Η αύξηση των αναγκών ξεπερνάει κατά πολύ την αύξηση των ικανοτήτων μας να δράσουμε», πρόσθεσε.

Οι αυτοκινητοπομπές και οι εθελοντές της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου —εταίρος της ΔΕΕΣ στην Συρία— βρέθηκαν στο στόχαστρο και των δύο πλευρών στη σύγκρουση, οι οποίες έχουν υποψίες όσον αφορά την ουδετερότητα της οργάνωσης. Ορισμένοι εθελοντές έχουν φυλακιστεί ή σκοτωθεί.

Ο Μάουρερ ζήτησε και οι δύο πλευρές να σέβονται τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. «Όταν έχουμε μια αυτοκινητοπομπή που βρίσκεται καθ' οδόν από την Δαμασκό για οποιοδήποτε μέρος της Συρίας είναι υψίστης σημασίας να επιτραπεί σε αυτήν την αυτοκινητοπομπή να περάσει τα σημεία ελέγχου και να μην μπει στο στόχαστρο», κατέληξε ο ίδιος σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στον γειτονικό Λίβανο, ο οποίος φιλοξενεί περίπου 400.000 Σύρους πρόσφυγες.

Αίτημα για διεθνή διάσκεψη

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για να συζητηθεί η εγκατάσταση καταυλισμών προσφύγων στην Συρία οι οποίοι θα προστατεύονται από τον ΟΗΕ.

Ο Σουλεϊμάν σημείωσε ότι αυτοί οι καταυλισμοί προσφύγων θα πρέπει να κατασκευαστούν «εντός του συριακού εδάφους, μακριά από τις ζώνες της σύγκρουσης και να προστατεύονται από δυνάμεις του ΟΗΕ και να βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ», αναφερόμενος στις χώρες που συνορεύουν με την Συρία.

Ο Λιβανέζος πρόεδρος πρότεινε επίσης οι Σύροι που θα καταφύγουν στο μέλλον στον Λίβανο «να μεταφέρονται σε φιλικές και αδελφές χώρες», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Εκτός από τους περισσότερους από 400.000 Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί ήδη ο Λίβανος, «θα υπάρξουν ακόμη πολλοί πρόσφυγες. Ο Λίβανος δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει (έναν τέτοιον αριθμό προσφύγων)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της λιβανέζικης προεδρίας.

Πολλοί Λιβανέζοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο Λίβανος, μια μικρή χώρα τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, δεν έχει την δυνατότητα να υποδεχθεί κι άλλους πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα