Σοκ στην Ειδομένη: 9χρονο κοριτσάκι με ηπατίτιδα!

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές τις τελευταίες ώρες στην Ειδομένη μετά τη διαπίστωση κρούσματος ηπατίτιδας σε μικρό κοριτσάκι που έμενε στον άτυπο καταυλισμό προσφύγων.

Το κρούσμα ηπατίτιδας «τύπου Α» εντόπισε την Παρασκευή το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο εξέταζε προληπτικά τους πρόσφυγες.

Όπως διαπίστωσαν, ένα κοριτσάκι ηλικίας εννέα ετών πάσχει από ηπατίτιδα.

Αμέσως διεκομίσθη στο Ιπποκράτειο

νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Αμέσως μετά κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τις αρχές δημόσιας υγείας ξεκίνησαν απολύμανση των χώρων γύρω από τη σκηνή του παιδιού και των τουαλετών.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις στα παιδιά και τους γονείς των τριών οικογενειών που έμεναν μαζί στη ίδια σκηνή, ενώ θα γίνουν όσοι περισσότεροι εμβολιασμοί των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με το κοριτσάκι.

Την ίδια ώρα ο Ελληνικός Στρατός μεταφέρει νερό στην Ειδομένη με δικά του μέσα.

Πάντως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα στην ασθένεια και κατά συνέπεια δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν ηπατίτιδα.

Με ανακοίνωση του το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό, καθησυχάζοντας τους κατοίκους της περιοχής…

Πάντως, το κρούσμα ηπατίτιδας είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» καθώς μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.

Επεισόδια για ένα ζευγάρι παπούτσια

Την ίδια ώρα η απόγνωση και η ανέχεια έχει οδηγήσει πολλούς πρόσφυγες στην Ειδομένη, ακόμα και σε μεταξύ τους συμπλοκές.

Το πρωί δόθηκε «μάχη» για ένα ζευγάρι παπούτσια και τρόφιμα που μοίραζαν εκπρόσωποι οργάνωσης μέσα σε μία σκηνή.

Απεργία πείνας

Δραματικές ώρες ζει μια οικογένεια προσφύγων από τη Συρία που έχει χωριστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο άντρας με τα τέσσερα παιδιά του είναι εγκλωβισμένος στην Ειδομένη, ενώ την ίδια ώρα η σύζυγος και μάνα των παιδιών χαροπαλεύει στη Γερμανία!

Η γυναίκα έχει φτάσει εδώ και ένα μήνα στη Γερμανία και νοσηλεύεται με καρκίνο στομάχου.

Ο σύζυγος της ξεκίνησε σήμερα απεργία πείνας, ζητώντας από τις αρχές να επισκεφτεί τη γυναίκα του μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους, έστω ως επισκέπτες.

Να δουν τα παιδιά τη μάνα τους για τελευταία φορά…

Ενημερωτικά φυλλάδια στους πρόσφυγες

Παράλληλα, οι αρχές μοίρασαν ανακοινώσεις στους πρόσφυγες στην Ειδομένη με τις οποίες τους ενημερώνουν επίσημα σε τρεις γλώσσες (αραβικά, φαρσί και παστούν) ότι «τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει».

Επίσης ζητούν τη συνεργασία τους, προκειμένου να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και δομές φιλοξενίας», αναφέρει σχετικά το φυλλάδιο.

Στους 41 χιλιάδες οι πρόσφυγες

Την ίδια ώρα τους 41.464 έφθαναν οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στις 8 το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καταμετρήθηκαν 7.736 άτομα και στην Αττική 10.035 (4.069 στο Ελληνικό, 2.448 στο λιμάνι του Πειραιά, 1.970 στο Σχιστό, 709 στον Ελαιώνα, 139 στον Άγιο Ανδρέα, 700 στη Μαλακάσα).

ΣτηνΚεντρική Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 860 πρόσφυγες και μετανάστες (Θερμοπύλες 260, Τρίκαλα 200, Λάρισα 400).

Στη Βόρεια Ελλάδα καταμετρήθηκαν συνολικά 22.833 άνθρωποι. Αναλυτικά, στη Δράμα βρίσκονται 355 πρόσφυγες και μετανάστες, στο Χέρσο Κιλκίς 3.674, στο Πολύκαστρο Νέας Καβάλας 3.273, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 800, στην Ελευθερούπολη δήμου Παγγαίου 210, στην Κοζάνη 413, στα Διαβατά 1958, στην Ειδομένη εντός camp 12.000 και στην Κόνιτσα 150.

Keywords
Τυχαία Θέματα