Σόιμπλε: Μονόδρομος η λήψη σκληρών μέτρων-Προϋπόθεση παραμονής στην Ευρωζώνη

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) ξεκαθάρισε με σαφή τρόπο πως το μοντέλο λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας που αφορά στο σύνολο της ΕΕ και φυσικά και στην περίπτωση της Ελλάδας συνιστά το μονόδρομο και αδιαπραγμάτευτο δόγμα της Γερμανικής Ευρώπης.

Μήνυμα Σόιμπλε με πολλούς αποδέκτες

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα η θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ήταν σαφής και δεν χρήζει παρερμηνειών ή εναλλακτικών αναγνώσεων. Ειδικότερα δήλωσε «Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη Νομισματική Ένωση το παραδέχομαι- είναι μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη. Όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδρομο, από τη στιγμή που η Ελλάδα αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε προτείνει τόσο το 2012 όσο και το 2015 την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ αποκάλυψε και το παρασκήνιο των πρόσφατων συζητήσεων που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σημειώνοντας πως «Ο Τσακαλώτος μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος».

Επιπρόσθετα άσκησε έντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι «Οι Έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι κάποιοι ξένοι φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα». Ταυτόχρονα αποφάνθηκε πως «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ιταλίας και στις συνέπειες από το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στην χώρα, τονίζοντας πως «η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσει μια περίοδο αβεβαιότητας» αν και όπως σημείωσε «εκείνοι που εποπτεύουν τις ιταλικές τράπεζες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν».

Σε ότι αφορά στην παραίτηση του Ματέο Ρέντσι από την θέση του Πρωθυπουργού της Ιταλίας την χαρακτήρισε ως δυσάρεστο γεγονός λέγοντας πως «Διευκόλυνε αρκετές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία που ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Το άρθρο Σόιμπλε: Μονόδρομος η λήψη σκληρών μέτρων-Προϋπόθεση παραμονής στην Ευρωζώνη εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα