Σόιμπλε: Είμαστε μακριά από ένα πακέτο βοήθειας στην Κύπρο

Απομακρύνει το ενδεχόμενο της άμεσης βοήθειας προς την Κύπρο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Είμαστε ακόμη πολύ μακριά», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως δεν πρόκειται για ήδη ειλημμένη απόφαση, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα η Γερμανία να αποφασίσει ένα πακέτο για την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, δήλωσε πως δεν είναι ακόμη καν σαφές «εάν μέσω του προβλήματος της Κύπρου

βρίσκεται σε κίνδυνο συνολικά η Ευρωζώνη», καθώς, όπως λέει, «κάτι τέτοιο θα ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση κεφαλαίων από τους μηχανισμούς διάσωσης».

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, όπου εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα, δηλώνει πως «είναι αλήθεια ότι - σε σχέση με την ισχύ της οικονομίας της χώρας- είναι προφανώς δυσανάλογα μεγάλος», αλλά δεν υιοθετεί απαραίτητα τις εικασίες περί «ξεπλύματος» παράνομου χρήματος. Επισημαίνει πάντως ότι «είναι γεγονός ότι εντυπωσιακά πολύ χρήμα Ρώσων πολιτών, επιστρέφει, μέσω κυπριακών λογαριασμών, στην Ρωσία», αλλά εξηγεί ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί να κάνει «σοβαρή πολιτική στη βάση υποθέσεων».

Ο κ. Σόιμπλε αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο η γερμανική κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα πακέτο λιτότητας με το βλέμμα στον προϋπολογισμό του 2014, αλλά τονίζει ότι δεν θα υπάρξει ούτε πρόγραμμα για οικονομική δραστηριότητα ούτε για λιτότητα. «Δεν πηγαίνουμε ούτε στο ένα άκρο ούτε στο άλλο. Ενεργούμε με μέτρο», υπογραμμίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα