Σκληρό παιχνίδι στο Eurogroup: Η σκληρή στάση Σόιμπλε, η Γαλλία και το «κλειδί» για συμφωνία

Σκληρή και άκαμπτη στάση κρατά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφκανγκ Σόιμπλε στη συζήτηση που γίνεται στη συνεδρίαση του Eurogroup για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Ο κ. Σόιμπλε, εμπνευστής και υπερασπιστής της σκληρής λιτότητας, πατά επάνω στις παλινωδίες των ελληνικών

κυβερνήσεων από το 2009 έως και σήμερα και προσπαθεί να κρατήσει το τελευταίο του οχυρό, με σκληρή τακτική για να δείξει ότι είναι νικητής σε αυτή τη «μάχη» που κινδυνεύει να χωρίσει την Ευρώπη στα δύο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν φέρεται να μην κρίνει επαρκείς τις προτάσεις της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ), η οποία έγραψε ότι πρότεινε μάλιστα ένα συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας Grexit (5 χρόνια) με παράλληλη οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, γεγονός που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλευρό της ελληνικής πλευράς βρίσκονται η Γαλλία, η Ιταλία η Μάλτα και η Κύπρος, ενώ υπάρχουν και άλλες χώρες που βλέπουν θετικά την ελληνική πρόταση, ενώ δύσκολη στάση κρατούν οι χώρες της βαλτικής και γενικά όλες όσες επηρεάζονται από την γερμανική πλευρά. Ειδικά ο ρόλος της Γαλλίας αναμένεται να είναι καθοριστικός για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς ο πρόεδρος Ολάντ έχει θέσει ως κορυφαίο στόχο της πολιτικής του την ύπαρξη συμφωνίας, η οποία θα τον αναδείξει σε ηγετική μορφή στην Ευρώπη.

Το «κλειδί» όπως φαίνεται της υπόθεσης θα είναι η βήμα-βήμα εφαρμογή του προγράμματος, δηλαδή χρηματοδότηση μετά από κάθε ενέργεια της κυβέρνησης που θα θέτει σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα στη συμφωνία και στο πρόγραμμα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Επίσης δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η υπογραφή όλων των πολιτικών αρχηγών, δηλαδή του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝ.ΕΛ. και του Ποταμιού, ως δέσμευση για την συμφωνία και την εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών έχουν διακόψει τη συνεδρίαση για να γευματίσουν και θα συνεχίσουν αργότερα με στόχο να φτάσουν σε μια συμφωνία την οποία θέλει και η ελληνική πλευρά, δίνοντας διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα στο ακέραιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα