Σκεπτικισμός για τις «παράπλευρες απώλειες»

Με… παράπλευρες απώλειες ολοκληρώθηκε τελικώς η ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής, του συνόλου και των άρθρων, με οριακή πλειοψηφία. Ήδη οι κ.κ. Σαμαράς-Βενιζέλος είχαν σήμερα (Δευτέρα) το πρωί συνάντηση διάρκειας 1 ώρας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ πρόκειται να έχουν εκ νέου τετ-α-τετ στις 19:00.

Τι ειπώθηκε στην πρώτη

συνάντηση

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε επισήμως ότι στην πρωινή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το πρόγραμμα που θα έχει από αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και στη Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Αφρικής.

Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι «2» μίλησαν σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση. Αμφότεροι, καλούνται να εκτιμήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση μετά τις διαρροές κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Οι διαφοροποιήσεις και οι απουσίες

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε παρών στο συγκεκριμένο άρθρο. Ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε παρών στο άρθρο 1.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση τους από την ΔΗΜΑΡ, οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ. Απουσίασαν ακόμη οι Ανδρέας Ψυχάρης (ΝΔ) και Άντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι έστειλαν επιστολές με τις οποίες διευκρίνιζαν ότι θα ψήφιζαν υπέρ, αλλά όπως τονίστηκε και από το προεδρείο της βουλής αυτές δεν προσμετρούνται, καθώς εκφράζουν μόνο πρόθεση ψήφου.

Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ

Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος καταψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες, καθώς και το «παρών» του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη για το ίδιο άρθρο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη σε σκληρή δήλωση αποδοκιμασίας για τις δύο αυτές επιλογές, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε διαγραφές.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ».

«Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια. Κανένα άλλωστε μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή», σημείωσε.

«Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές. Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε. Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό», κατέληξε.

Η απάντηση Γ. Παπανδρέου

Η δήλωση του Γ.Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

» Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

» Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό».

Ν. Κακλαμάνης: «Κανείς από το κόμμα μας δεν μας είπε ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης»

Η επόμενη ημέρα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου βρίσκει τον Νικήτα Κακλαμάνη εκτός της ΝΔ . Για την απόφασή του να καταψηφίσει το άρθρο με τις αλλαγές του ΟΟΣΑ αναφέρθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 .

«Χθες ακούω από τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι η ψήφος στο νομοσχέδιο είναι ψήφος εμπιστοσύνη. Ο κ. Βενιζέλος είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρχηγός της Ν.Δ.. Κανείς από το κόμμα το δικό μας δεν μας είπε ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Στους βουλευτές τέτοιου είδους γραμμές δίνονται από τον γραμματέα της Κ.Ο.», σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής σημείωσε πως πίστευε πως θα υπάρξουν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, ωστόσο δεν έγινε καμία. Ανέφερε, τέλος, πως την τελική του απόφαση να καταψηφίσει το σχετικό άρθρο την πήρε τελευταία στιγμή την Κυριακή.

Δεν θα γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Νίκος Ταγαράς θα είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης θα πάρει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την παραίτηση του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Οι δύο νέοι αναπληρωτές υπουργοί προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όπως και οι προκάτοχοι τους Σταύρος Καλαφάτης (παραιτήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και κατέρχεται υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης) και Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβερνηση το Σάββατο 29 Μαρτίου διαφωνώντας με τις αλλαγές στο θέμα του γάλακτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα