Σκέψεις του οικονομικού επιτελείου για ενιαίο ΦΠΑ στο 16%

Την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, στο 16%, σε όλα σχεδόν τα αγαθά και τις υπηρεσίες σκέφτεται το οικονομικό επιτελείο και υπάρχει αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.

Πάντως, με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή από 16% ως και 18% η φορολόγηση κάποιων προϊόντων αναμένεται να μειωθεί, ωστόσο θα υπάρξει αύξηση σε άλλα, την ίδια στιγμή που όπως δείχνουν τα πράγματα θα αυξηθεί και ο κατώτατος συντελεστής ΦΠΑ

από το 6,5 στο 8%. Έτσι θα υπάρξει αύξηση περίπου 2,65% σε υπηρεσίες και προϊόντα όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σε τρόφιμα, την εστίαση, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις σε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Η μείωση θα είναι άνω του 5%.

Αναλυτικότερα:

-Ένδυση – υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα – είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.α. εντάσσονται σήμερα στον ανώτατο συντελεστή 23% και θα μειωθούν στο 16%.

-Στο χαμηλό συντελεστή 13% ο οποίος θα ανέλθει σύμφωνα με τα σενάρια στο 16% εντάσσεται η εστίαση.

-Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικά εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Πάντως, για τα φάρμακα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρηθούν στο χαμηλό συντελεστή.

Keywords
Τυχαία Θέματα