Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο

Σήμερα (Τετάρτη) θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας. Η ψηφοφορία των βουλευτών θα είναι ονομαστική, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός είχε την Τρίτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο,

προς αναζήτηση των σημείων εκείνων που θα εξασφαλίσουν την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και από τους 155 βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει το μέτωπο με τους δημάρχους –αν και κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο-, ενώ ένα επιπλέον στοιχείο, που ελήφθη υπόψη, είναι και τα θέματα συνταγματικότητας που εγείρονταν και από την ίδια την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Ως αποτέλεσμα αυτού, αφαιρέθηκε η διάταξη που προέβλεπε πειθαρχική δίωξη των δημάρχων και αίρεται ο προληπτικός χαρακτήρας της παρέμβασης του Παρατηρητηρίου στη διαδικασία κατάρτισης των προϋπολογισμών, ενώ θα υπάρχει ελαστικότητα σε δαπάνες που αφορούν κοινωνικές δράσεις.

Επίσης, αποφασίστηκαν βελτιώσεις που αφορούν τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες, χωρίς ωστόσο να ακυρώνεται η ουσία, δηλαδή ότι η πλειοψηφία των πρώτων θα υπαχθεί στα υπουργεία Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης, ενώ η πλειοψηφία των σχολικών φυλάκων θα αντιμετωπίσει το φάσμα της απόλυσης.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι:

Παραμένουν στους δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, ενώ η διαδικασία απορρόφησής τους στην ΕΛ.ΑΣ., για λόγους ταχύτητας, θα καθορισθεί με υπουργικές αποφάσεις αντί με Π.Δ.

Στους σχολικούς φύλακες παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς, ως συντάξιμου, χρόνου απασχόλησης μέχρι πέντε έτη για πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και σύστασης συνεταιριστικών επιχειρήσεων προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτηρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα