Σήμερα η κατάθεση, την Κυριακή η ψήφιση

Σήμερα (Παρασκευή) κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ενσωματώνει αλλαγές με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και προκάλεσε έντονους κλυδωνισμούς στις κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ, κυρίως για τις ρυθμίσεις στην αγορά του γάλακτος.

Η ψηφοφορία του νομοσχεδίου θα γίνει την Κυριακή, ενώ

στο μεσοδιάστημα θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί, που θεωρούν πως οι αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων επιφέρουν τη «χαριστική βολή» στον κλάδο.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων τα κόμματα, εξέφρασαν τις πρώτες αντιδράσεις του. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο για καθεστώς εκφυλισμού του Κοινοβουλίου και πρότεινε να εξουσιοδοτήσει η Διάσκεψη τον πρόεδρο Bαγγέλη Μεϊμαράκη να διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση, για να αποτραπεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στους βουλευτές.

Κατά της διαδικασίας του κατεπείγοντος τάχθηκαν ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ .

Το πολυνομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για τις δόσεις

Η υπερψήφισή του πολυνομοσχεδίου θα «σφραγίσει» τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση των δόσεων από Ευρωζώνη και ΔΝΤ, δεδομένου ότι την Τρίτη συνεδριάζει το Eurogroup στην Αθήνα.

Μερικά από τα άρθρα που θα προκαλέσουν συζητήσεις:

-Μειώνεται κατά 50% η μισθολογική ωρίμανση και από το 2017 καταργείται πλήρως. Οι μισθοί συμπιέζονται στα 580 ευρώ μεικτά

-Μειώνονται έως 40% από 1η Ιουλίου οι επικουρικές συντάξεις

-Μειώνονται άμεσα κατά 17% οι εισφορές στα ταμεία

-Καταργείται το φρέσκο γάλα των 5 ημερών και οι εταιρείες μπορούν να προσδιορίζουν κατά το δοκούν τις ημέρες κυκλοφορίας του γάλακτος "χαμηλής παστερίωσης"

-Φαρμακεία μπορεί να ανοίγει κάθε μη φαρμακοποιός

-Ταξί αποκτούν και τουριστικά γραφεία και οι εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων

-Ψωμί μπορεί να διαθέτει οποιοδήποτε κατάστημα πλην κρεοπωλείων - ιχθυοπωλείων

-Καταργείται επί της ουσίας η Ενιαία Τιμή Βιβλίου

Οι πρώτες αντιδράσεις στο πολυνομοσχέδιο

ΣΥΡΙΖΑ: «Εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα»

Σε ανακοίνωσή του για τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προσπαθεί να κρύψει το ακριβές περιεχόμενο των νέων μνημονιακών ρυθμίσεων που κινούνται στη λογική της εσωτερικής υποτίμησης του εργασιακού μεσαίωνα, της διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της εύνοιας σε μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα, αποτελώντας ταυτόχρονα προάγγελο του νέου μνημονίου που σχεδιάζουν για μετά τις ευρωεκλογές.

» Επιστρατεύουν την τρόικα και πολλές φορές την ξεπερνούν, για να προωθήσουν μέτρα που εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα αδιαφορώντας για την καταστροφή του παραγωγικού ιστού και την ισοπέδωση των ελεύθερων επαγγελματιών, γράφοντας με αυτό το τρόπο μια ακόμη μαύρη σελίδα στο αποτυχημένο success story.

» Οι διαδικασίες του κατεπείγοντος και οι εκβιασμοί, όμως, δείχνουν ότι η απονομιμοποιημένη στη συνείδηση της κοινωνίας κυβέρνηση, που δυσκολεύεται να πείσει ακόμα και τους συμπολιτευόμενους βουλευτές της, δεν έχει κανένα δικαίωμα να ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία που οδηγεί στην περαιτέρω καταστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας.

ΚΚΕ: «Ο συμβιβασμός σχετικά με το γάλα, έγινε στη βάση των ευρωπαϊκών ντιρεκτίβων»

«Ο συμβιβασμός σχετικά με το γάλα, έγινε στη βάση των ευρωπαϊκών ντιρεκτίβων, όπου υπεύθυνος για τη διάρκεια ζωής στα τρόφιμα είναι τα μονοπώλια, που τα εμπορεύονται» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.

«Συνεπώς, η συμφωνία σημαίνει ότι το γάλα, που κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα με διάρκεια ζωής πέντε ημερών, θα κυκλοφορεί με διάρκεια ζωής επτά, 10 ή και περισσότερων ημερών» σημειώνει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «απελευθερώνεται έτσι το όριο ζωής στο γάλα, ευνοούνται οι εισαγωγές, απαξιώνεται η ποιότητα και αυξάνεται το ποσοστό κέρδους των μονοπωλίων».

«Δηλαδή, το μέτρο δεν έχει καμία σχέση με τη μείωση της τιμής του γάλακτος, γιατί, ήδη, σήμερα το παρατεταμένης διάρκειας ζωής γάλα πωλείται ακριβότερα» συμπληρώνει και καταλήγει: «Οι συνέπειες θα είναι δραματικές, με αύξηση της ανεργίας και καταστροφή της γαλακτοπαραγωγής. Αποτελεί κοροϊδία, ότι το "γάλα ημέρας" θα δώσει ζωή στην ελληνική γαλακτοπαραγωγή, τη στιγμή που αυτή συνθλίβεται από τα μονοπώλια».

Για να διαβάσετε το σχέδιο νόμου πατήστε εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα