Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση–ΣΥΡΙΖΑ ελέω «καυτού» Σεπτέμβρη

Διακοπές τέλος για το υπουργικό συμβούλιο από Δευτέρα και η κυβερνητική μηχανή αναμένεται, κατ “ εντολή του Αντώνη Σαμαρά, να δουλέψει σε φουλ ρυθμούς για να ολοκληρωθούν οι πολλές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις εν όψει της νέας διαπραγμάτευσης με την Τρόικα τον Σεπτέμβρη. Ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει πριν φύγει για τις ΗΠΑ πως επιθυμεί να τηρηθούν αυστηρά όλα τα χρονοδιαγράμματα προκειμένου η ελληνική πλευρά να είναι πανέτοιμη στα τέλη Αυγούστου, καθώς από τις αρχές του φθινοπώρου θα καταφθάσουν σταδιακά τα κλιμάκια της Τρόικα στην Ελλάδα.

Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και εξαιρετικά «καυτά» με κορυφαίο εκείνο της κινητικότητας και των απολύσεων το Δημόσιο το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή και αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου διαμαρτυρίες από Σεπτέμβρη. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και ζητήματα όπως η πορεία των εσόδων με βασικό στόχο να αποφευχθεί η επιβολή νέων μέτρων, κάτι που από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Από την άλλη πλευρά πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφωνούν πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέα μέτρα, αλλά ούτε και χρόνος για καθυστερήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά στο «Βήμα της Κυριακής» όπου τονίζει «Η πολιτική μας είναι δεδομένη. Δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Προχωρούμε μπροστά και όποιος αντέξει».

Το «αγκάθι» των πλειστηριασμών

Εν τω μεταξύ καλοκαιρινή φουρτούνα προκάλεσε στην δικομματική κυβέρνηση το «παραθυράκι» που άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, για τους πλειστηριασμούς α” κατοικίας και για το οποίο υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις. Δεν είναι λίγοι και οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση που δηλώνουν αντίθετη με μια τέτοια προοπτική, παρά την παραδοχή του κ. Στουρνάρα πως οι τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα. Πάντως, στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης υποχρεώθηκαν σε μερική αναδίπλωση για τους πλειστηριασμούς και εξετάζουν νέο σχέδιο με πιο ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες.

Στον αντίποδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πνέουν μένεα κατά του υπουργού Οικονομικών και δηλώνουν ότι θα ταχθούν απέναντι στην πιθανότητα πλειστηριασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα