Σε «τεντωμένο σχοινί» οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Σε «τεντωμένο σχοινί» βαδίζουν οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας μετά τις δηλώσεις ή φερόμενες ως δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει πλήξει βαρύτατα την τουρκική κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα ο αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Φράνσις Ρικιαρντιόνε δήλωσε μετά τη συνάντησή που είχε με τον αρχηγό του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου:«Θα πρέπει με διαφάνεια να αντιμετωπιστούν οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς», ωστόσο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες

ισχυρίστηκαν χτες ότι ο Ρικιαρντιόνε, σε συνάντηση που είχε με πρεσβευτές χωρών μελών της Ε.Ε. στην 'Αγκυρα, είπε πως: «Είχαμε ζητήσει από την Τουρκία να διακοπούν οι σχέσεις της Χάλκμπανκ με το Ιράν και δεν μας άκουσαν. Τώρα παρακολουθείτε την πτώση μιας αυτοκρατορίας».

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα αυτά, ο Ερντογάν είπε χθες πως «οι πρεσβευτές προβαίνουν σε προβοκατόρικες ενέργειες. Απευθύνομαι σε αυτούς. Δεν ήμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας».

Άμεση ήταν η απάντηση της αμερικανικής πρεσβείας η οποία ανέφερε ότι «τα δημοσιεύματα είναι πέρα για πέρα ψευδή» και ότι «δεν υπήρξε συνάντηση με Ευρωπαίους πρεσβευτές». Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε επίσης ότι «δεν πρέπει να διακινδυνεύει κανείς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς".

Στη συνέχεια το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ήταν πειστική η ανακοίνωση της πρεσβείας και πως δεν συντρέχει λόγος να κληθεί ο Ρικιαρντιόνε στο υπουργείο. Ενδιαφέρουσα διάσταση που θα προκαλέσει πρόσθετο πονοκέφαλο στα αμερικανοτουρκικά, αν ευσταθεί, είναι η πληροφορία που μετέδωσε στην ιστοσελίδα της η αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» ότι το τηλεοπτικό κανάλι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που φέρει την ονομασία «Ραμπιά», εκπέμπει από την περασμένη Παρασκευή από την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ δεν θα μπορούν στο εξής να εισέρχονται στο χώρο της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τουρκικής ασφάλειας.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση με δεδομένο του σκάνδαλο της διαφθοράς, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει την αποκάλυψη του σκανδάλου σχέδιο που στρέφεται εναντίον της. Πέραν της σημερινής απόφασης περί απαγόρευσης εισόδου των δημοσιογράφων στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, χτες δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης αιφνίδια αλλαγή στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι αστυνομικοί που παίρνουν μέρος σε εισαγγελικές έρευνες οι οποίες είναι μυστικές, θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην Ασφάλεια, ενώ μέχρι σήμερα τελούσαν υπό τις εντολές αποκλειστικά του εισαγγελέα που πραγματοποιεί την έρευνα.

Μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί 14 άτομα από τα συνολικά 71 που είχαν προσαχθεί. Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας «Χάλκμπανκ» και ο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα