Σε στασιμότητα στην Ελλάδα οι θάνατοι από καρκίνο

Ενώ οι αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης παρουσιάζουν ελαφρά μείωση στην θνησιμότητα των ασθενών από καρκίνο, στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Εσθονία οι θάνατοι κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, παραμένουν στάσιμες.
Αυτό επισημαίνει νέα έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Cancer Care», στην οποία τονίζεται ότι, παρά τις βελτιώσεις στη διάγνωση και στη θεραπεία, περίπου 2,4 εκατ.

άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις χώρες-μέλη του Οργανισμού (το 28% όλων των θανάτων), στις οποίες ο καρκίνος είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η Ελλάδα εμφανίζει θνησιμότητα (αριθμός θανάτων από καρκίνο ανά 100.000 κατοίκους) κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, όμως παράλληλα παρατηρείται στασιμότητα διαχρονικά. Μετά το 1995, στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά όχι στην Ελλάδα, οι θάνατοι από τις διάφορες μορφές καρκίνου μεταξύ και των δύο φύλων εμφανίζουν σταδιακά μια μικρή μείωση. Οι θάνατοι των ανδρών από καρκίνο παραμένουν αναλογικά περισσότεροι σε σχέση με τους θανάτους των γυναικών σε όλες τις χώρες.
Μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα διαγνωστικού εξοπλισμού για μαστογραφίες μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, εμφανίζοντας υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, αλλά και η μικρότερη διαθεσιμότητα σε τομογράφους ΡΕΤ (εκμπομπής ποζιτρονίων). Η Ελλάδα, επίσης, μαζί με τις ΗΠΑ, έχει τη μεγαλύτερη αναλογία διαγνωστικών εξετάσεων για καρκίνο με βάση τον πληθυσμό της, από την άλλη όμως, όπως αναφέρει η έκθεση, οι ογκολογικές μονάδες βρίσκονται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, με συνέπεια να υπάρχει για τους Έλληνες μεγάλη γεωγραφική ανισότητα πρόσβασης στις εξετάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα