Σε εφαρμογή σχέδιο εκκένωσης της πρεσβείας μας στη Λιβύη

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε εφαρμογή τέθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών το σχέδιο εκκένωσης της Ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη, που εδώ και ημέρες είχε εκπονηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς αναμένεται να φθάσει σήμερα το μεσημέρι στην Τρίπολη η φρεγάτα «Σαλαμίς» προκειμένου να παραλάβει το προσωπικό της πρεσβείας αλλά και Έλληνες κατοίκους της Τρίπολης που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την σπαρασσόμενη από εμφύλιες συγκρούσεις χώρα της βορείου Αφρικής.

Η απόφαση για

την εκκένωση της πρεσβείας μας στη Λιβύη, πάρθηκε λόγω της κλιμάκωσης των ένοπλων συγκρούσεων στην Τρίπολη, όπου η κατάσταση πλέον θεωρείται εκτός ελέγχου. Η επιλογή να απομακρυνθεί το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας διά θαλάσσης έγινε διότι θεωρήθηκε πως αυτός είναι πιο ασφαλής τρόπος, σε σχέση με την εναλλακτική να μεταβεί οδικώς στην Τυνησία.

Από τους επιτελείς των δύο υπουργείων (Εξωτερικών και Άμυνας) εκτιμήθηκε πως η οδική μετακίνηση εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους. Παράλληλα, δεν γίνεται καν λόγος για εναέρια επιχείρηση απεγκλωβισμού. Πέραν του προσωπικού της πρεσβείας, ενημερώθηκαν και οι περίπου 80 Έλληνες που ζουν στη Λιβύη, ώστε όσοι από αυτούς το επιθυμούν να επιβιβαστούν στο πλοίο.

Στο μεταξύ η χώρα μας δέχθηκε αιτήματα και από άλλες χώρες προκειμένου να μεταφέρει και δικούς τους υπηκόους, μια και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που στέλνει πολεμικό πλοίο για να πραγματοποιήσει επιχείρηση απομάκρυνσης εγκλωβισμένων από τη Λιβύη.

Ανάμεσα στους αλλοδαπούς που σχεδιάζεται να επιβιβαστούν στην ελληνική φρεγάτα είναι και Κινέζοι. Υπενθυμίζεται ότι και το 2011 είχε οργανωθεί μέσω Ελλάδας η μετακίνηση Κινέζων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη Λιβύη.

Το άρθρο Σε εφαρμογή σχέδιο εκκένωσης της πρεσβείας μας στη Λιβύη εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα