Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Μετά από απόπειρες, παλινωδίες, υποχωρήσεις και ουσιαστικά έλλειψη σχεδίου, φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα μηδέν για την Ειδομένη και το φαινόμενο της συγκέντρωσης στα ελληνοσκοπιανά σύνορα περίπου 8.500 προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, που διαβιώνουν εκεί μέσα σε σκηνές με στόχο να φύγουν στην Ευρώπη.

Πληροφορίες που διέρρευσαν αργά χθες τη νύχτα από αρμόδιους αξιωματούχους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφέρουν ότι από το πρωί της Τρίτης, με βάση τον προγραμματισμό που συμφωνήθηκε σε ευρεία σύσκεψη

παραγόντων την Παρασκευή, αρχίζει η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης.

Με βάση τον ίδιο σχεδιασμό στην εκπόνηση του οποίου πήραν μέρος εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων φορέων, Αστυνομίας και υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Επί χάρτου» η περιοχή έχει χωριστεί σε δύο ζώνες. Η πρώτη ξεκινά από σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και οδηγούν προς τα σύνορα. Η δεύτερη ζώνη, που ονομάζεται ασφαλείας, περιλαμβάνει έναν στεγανοποιημένο χώρο μέσα στον οποίο δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία κανενός ατόμου από αυτά που βρίσκονται με πλείστες ιδιότητες μεταξύ των προσφύγων.

Στην περιοχή αναμένεται ότι θα φτάσουν αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα οι πληροφορίες ήθελαν χθες τη νύχτα, δέκα διμοιρίες με αστυνομικούς των ΜΑΤ, να έχουν ξεκινήσει ήδη από την Αθήνα, ενώ παράλληλα άλλες δυνάμεις από τη συμπρωτεύουσα και τους άλλους γειτονικούς Νομούς. Όσο θα διαρκεί η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης και η απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής, πάνω από την περιοχή θα πετάει ελικόπτερο, το οποίο με τις κάμερες που διαθέτει θα μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο εικόνα και ήχο από τον καταυλισμό στο κέντρο επιχειρήσεων που συστήνεται για το λόγο αυτό.

Ως προς τον χρόνο που θα διαρκέσει μια τέτοιας έκτασης και λεπτότητας επιχείρηση στην Ειδομένη, αυτή την ώρα εικασίες μπορούν να γίνουν. Αξιωματούχοι που γνωρίζουν, εκτιμούν ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό θα χρειαστούν από λίγες ημέρες μέχρι το πολύ μία εβδομάδα. Το σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης από όσους εγκλωβίστηκαν γιατί έκλεισαν τα σύνορα για την Ευρώπη προβλέπει και τη σταδιακή με πούλμαν αρχικά καταγραφή και εν συνεχεία μεταφορά των περίπου 8.500 ατόμων σε δομές φιλοξενίας που ήδη έχουν δημιουργηθεί ανά την Ελλάδα.

Πάνω στο τελευταίο πάντως επικρατεί προβληματισμός για το αν θα αποδειχθούν επαρκείς οι δομές αυτές για να προστεθούν και άλλες 8.500 ψυχές, που τις τελευταίες ημέρες υπέστησαν τα πάνδεινα από τη νεροποντή, καθώς οι σκηνές «έπλεαν» μέσα στα νερά. Υπενθυμίζεται πάντως ότι και στα τέλη Μαρτίου είχε επιχειρηθεί μεταφορά με πούλμαν των προσφύγων της Ειδομένης σε κέντρα σε Ημαθία και αλλού, αλλά τότε δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στο ζήτημα και η κατάσταση παρέμενε η ίδια με τα επεισόδια να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Το άρθρο Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα