Σαν Σήμερα – 23 Ιουνίου

79: Ο Τίτος διαδέχεται τον πατέρα του Βεσπασιανό και γίνεται ο δέκατος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

1532: Ο Ερρίκος Η” της Αγγλίας και ο Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας υπογράφουν μυστική συνθήκη κατά του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Κάρολου Ε΄.

1611: Κατά τη διάρκεια αποστολής στη Βόρεια Αμερική, το πλήρωμα του Βρετανού εξερευνητή Χένρι Χάντσον στασιάζει και βάζει τον ίδιο, τον γιο του και άλλα 7 μέλη του πληρώματος σε μία μικρή βάρκα στον κόλπο που σήμερα είναι γνωστός ως Κόλπος

Χάντσον (Hudson Bay). Από τότε δεν τους ξαναείδε κανείς.

1645: Αποβίβαση τουρκικών δυνάμεων στη περιοχή Μονής Γωνιάς στην ενετοκρατούμενη Κρήτη.

1822: Ελληνική Επανάσταση του 1821, Έλληνες αγωνιστές αποκρούουν αρχική επίθεση Τούρκων στο Κομπότι, αυτής θα ακολουθήσει γενική σφαγή και πυρπόληση της κωμόπολης.

1825: Ελληνική Επανάσταση του 1821, Προκάλυψη Ελλήνων στη Μάχη των Τρικόρφων.

1894: Έπειτα από πρωτοβουλία του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ιδρύεται στο Παρίσι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

1913: Β” Βαλκανικός Πόλεμος, ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Δοϊράνη.

1920: Μικρασιατική Εκστρατεία, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Ελβανλάρ στη Μικρά Ασία.

1941: Β” Π.Π., έναρξη ανασυγκρότησης ελληνικού στρατού που κατέφυγε στην Αίγυπτο.

1944: Β” Π.Π., Γερμανοί προβαίνουν σε εκτελέσεις Ελλήνων πατριωτών στη Σπάρτη και στον Πάρνωνα.

1956: Ο Gamal Abdel Nasser εκλέγεται Πρόεδρος της Αιγύπτου.

1960: Ειδικό νομοσχέδιο για την ανάπτυξη του κινηματογράφου στην Ελλάδα εγκρίνει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

1960 Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καλεί την Ένωση Συντακτών να σταματήσει την «λεπτομερή καταγραφή ανηθίκων πράξεων» καθώς «προδιαθέτουν προς την παρέκκλισιν».

1963: Αρχίζουν οι επίσημες εκδηλώσεις στο Άγιο Όρος για τη χιλιετηρίδα της Αθωνικής Πολιτείας, παρουσία του οικουμενικού Πατριάρχη, του βασιλιά Παύλου και των προκαθήμενων των ορθόδοξων Εκκλησιών της Βαλκανικής.

1963: Η ΑΕΚ στέφεται πρωταθλήτρια Ελλάδος, παρά την ισοπαλία 3-3 που παραχωρεί στον Παναθηναϊκό.
1964: Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου συναντάται στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις του τελευταίου να δεχτεί υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

1972: Ο Αμερικάνος Πρόεδρος Richard Nixon συναντιέται με τον αρχηγό του Λευκού Οίκου H.R.Haldemann και συζητούν το σχέδιο της κάλυψης, από την CIA, της έρευνας του FBI για το σκάνδαλο Watergate. Η αποκάλυψη της μαγνητοφωνημένης συνομιλίας των δύο ανδρών στάθηκε η αφορμή για την παραίτηση του Νίξον.

1988: Ο James E. Hansen, κλιματολόγος του Ινστιτούτου Διαστημικών Σπουδών του Goddard ανακοινώνει στη Σύγκλητο ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη, αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου, είναι πλέον πραγματικότητα.

1990: H Μολδαβία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.

1991: Στην Καμπότζη, οι αντικυβερνητικές παρατάξεις δέχονται να βάλουν τέλος στις συγκρούσεις που διαρκούν εδώ και 12 χρόνια.

1993: Η περιβόητη Λορένα Μπόμπιτ ευνουχίζει τον σύζυγό της, Τζων, επειδή τη βίασε, όπως ισχυρίζεται η ίδια. Αργότερα ο Τζων Μπόμπιτ καταδικάζεται για ενδοοικογενειακή σεξουαλική βία, η Lorena καταδικάζεται για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών λόγω πνευματικής αστάθειας κι αργότερα ο John (μετά την επικόλληση) γίνεται ηθοποιός σε ταινίες πορνό.

1994: Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη βοήθεια που χορηγεί στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, που παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

1996: Πεθαίνει από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός (1981-1989, 1993-1996), Ανδρέας Παπανδρέου.

2012: Αρχίζει η ένταση στις σχέσεις Συρίας – Τουρκίας, μετά την κατάρριψη ενός τούρκικου αναγνωριστικού αεροσκάφους που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα