Ρύθμιση οφειλών 2021 – οδηγίες: Έως 420 δόσεις – Αναλυτικά η διαδικασία
Αυτόματα θα γίνονται οι ρυθμίσεις από εδώ και στο εξής, χωρίς την παρέμβαση υπαλλήλου, παραπάνω κόστος και γραφειοκρατία με έναν αλγόριθμο μέσα από τον υπολογιστή. Συγκεκριμένα, ενεργή από την Τρίτη είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, μέσα από την οποία οι οφειλέτες (όχι πια μόνο επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά και νομικά πρόσωπα) μπορούν – για πρώτη φορά – να διευθετήσουν συνολικά, πλήρως εξωδικαστικά και σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο
-Αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί στην κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της 1ης κατοικίας, καθώς και της επαγγελματικής στέγης.
-Αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΟΤΑ κ.λπ.) και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ κ.λπ.) σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρέχεται αποπληρωμή σε έως 240 δόσεις, δηλαδή σε διπλάσιο αριθμό δόσεων από ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Αριθμός που μπορεί να φθάσει έως τις 420 δόσεις, για οφειλές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
-Διαγραφή μέρους της οφειλής, υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Τ ευάλωτα νοικοκυριάΕπίσης, η Κυβέρνηση, προβάλλοντας ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, χορηγεί στα ευάλωτα νοικοκυριά επιδότηση της δόσης των δανείων με υποθήκη/προσημείωση στην 1η κατοικία, ύψους έως 210 ευρώ μηνιαίως (ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού) για 5 έτη. Ενώ, στον νέο μηχανισμό, έχουν ενσωματωθεί ειδικές δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξει κατάχρηση ευνοϊκών ρυθμίσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές. Με την έναρξη λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ολοκληρώνεται με επιτυχία η εφαρμογή του Νόμου 4738/2020 για τη «Ρύθμιση Οφειλών και την Παροχή 2ης Ευκαιρίας» και η χώρα μας εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο (ήτοι, Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019). Ενός Νόμου που αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποφασιστικά, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής αποτελεσματικότητας, το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Και ταυτόχρονα, εξασφαλίζει τη διατήρηση της αναγκαίας κουλτούρας πληρωμών.
Χρηστικές πληροφορίες για τις διαδικασίες ρύθμισης οφειλών:Οι διαδικασίες ρύθμισης οφειλών διενεργούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού που σχεδίασε και ανέπτυξε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της.
Τα στάδια για τη ρύθμιση οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι:Αρχικά τη δημιουργία αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr).
-Άρση του απορρήτου του/της συζύγου, εξαρτώμενων μελών, συνοφειλετών και εγγυητών (εάν υπάρχουν) και άντληση προσωπικών και οικονομικών στοιχείων.
-Επιβεβαίωση κριτηρίων επιλεξιμότητας και διενέργεια ελέγχων και διασταυρώσεων, με σκοπό τον αποκλεισμό στρατηγικών κακοπληρωτών.
-Παραγωγή, από την πλατφόρμα, μιας αυτοματοποιημένης πρότασης ρύθμισης οφειλών, βάσει αλγορίθμου με συγκεκριμένους οικονομικούς κανόνες/παραμέτρους (π.χ. αξία ρευστοποίησης, ικανότητα αποπληρωμής).
-Διενέργεια ψηφοφορίας επί της πρότασης ρύθμισης οφειλών από τους πιστωτές. Εάν η πλειοψηφία των πιστωτών συμφωνήσει, τότε η πρόταση αποστέλλεται στον οφειλέτη.
-Αξιολόγηση προτεινόμενης συμφωνίας από τον οφειλέτη.
-Υπογραφή συμφωνίας αναδιάρθρωσης οφειλών μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών.
Αναλυτικός οδηγός χρήσης της πλατφόρμας, καθώς και συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ (www.keyd.gov.gr). Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαρτίου, οι επιχειρήσεις, καθώς και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα (δηλαδή, ελεύθεροι επαγγελματίες – επιτηδευματίες), μπορούν να ρυθμίσουν όλες τις οφειλές τους, ακολουθώντας τη διαδικασία της εξυγίανσης (http://www.keyd.gov.gr/ryumish_ofeilvn_ejygiansh/), κατόπιν δικαστικής επικύρωσης της συμφωνίας της πλειοψηφίας των πιστωτών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άκης Παυλόπουλος: «Μαριάννα πήγαινε στο γραφείο»
- Διακοπές μόνο με μία δόση εμβολίου: Νέα σύσταση από τον Παυλάκη
- Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής της Express Service, Γιάννης Ραπτόπουλος
- Καπραβέλος: 65χρονος τουρίστας διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου» - Είχε μπει στη χώρα με αρνητικό τεστ
- Ψηφιακός «Αρμαγεδδών» απειλεί τον πλανήτη
- Survivor 2021 – Τριαντάφυλλος: Οι φίλοι σου θα σε σταυρώσουν…
- Μόσιαλος: Όσοι δεν κάνουν εμβόλια ή εμποδίζουν τα παιδιά τους, παίρνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο
- Ζάκυνθος: Ο πατέρας του «πιστολέρο» είχε όπλα και μισό κιλό κοκαΐνης
- Χιόνισε μέσα στον Ιούνιο στον Όλυμπο
- Τάσος Μπερδέσης: Αυτός είναι ο λόγος που δεν παραβρέθηκε στην κηδεία του η πρώην του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Μυροφόρα Ευσταθιάδου Τουρκία: Συνεχείς ανακρίσεις, “εφιαλτικές” ώρες για Ελληνίδα ακαδημαΐκό
- Άγριες Μέλισσες – Ελένη: Ο εξορισμός στη Λέρο και οι 3 κηδείες
- Μητσοτάκης τουρισμός 2021: Πακέτο στήριξης 420 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις
- Ζώδια σήμερα: Προβλέψεις για την Τετάρτη 2/6
- Την έφαγαν οι γάτες της: Τραγικό τέλος για 79χρονη
- Γεραπετρίτης Direct: Αναπτυξιακή ορμή με το πέρας της πανδημίας
- Δένδιας ΝΑΤΟ: “Να προστατεύσει τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται”
- Άρση προστασίας πρώτης κατοικίας: Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση
- Ρύθμιση οφειλών 2021 – οδηγίες: Έως 420 δόσεις – Αναλυτικά η διαδικασία
- Παπαδάκης – τηλεθεατής: Απάντηση στο «σκουλήκι περιπτερά»

- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Ρύθμιση οφειλών 2021 – οδηγίες: Έως 420 δόσεις – Αναλυτικά η διαδικασία
- Παπαδάκης – τηλεθεατής: Απάντηση στο «σκουλήκι περιπτερά»
- Την έφαγαν οι γάτες της: Τραγικό τέλος για 79χρονη
- Άρση προστασίας πρώτης κατοικίας: Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση
- Άγριες Μέλισσες – Ελένη: Ο εξορισμός στη Λέρο και οι 3 κηδείες
- Μητσοτάκης τουρισμός 2021: Πακέτο στήριξης 420 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις
- Γεραπετρίτης Direct: Αναπτυξιακή ορμή με το πέρας της πανδημίας
- Δένδιας ΝΑΤΟ: “Να προστατεύσει τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται”
- Ζώδια σήμερα: Προβλέψεις για την Τετάρτη 2/6
- Μυροφόρα Ευσταθιάδου Τουρκία: Συνεχείς ανακρίσεις, “εφιαλτικές” ώρες για Ελληνίδα ακαδημαΐκό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επεσε αυτοκίνητο στο λιμάνι του Πειραιά
- Γεωργαντάς: Και τα εμβόλια Pfizer – Moderna για τους 18-29 τις επόμενες ημέρες
- Συνέντευξη Π. Παπασταματίου – Τα υπέρ και τα κατά σε επενδύσεις αιολικής ενέργειας
- Εμβόλιο Pfizer: Χειροπέδες σε 42χρονο που προσπάθησε να κλέψει δύο φιαλίδια από το εμβολιαστικό Περιστερίου
- Απεργία στα πλοία: Στις 10 Ιουνίου η κινητοποίηση ναυτεργατικών σωματείων
- Αντιμετώπιση της προχωρημένης νόσου Πάρκινσον
- Μαρία Σολωμού σε Λατινοπούλου: «Bαριέμαι την κρυφή ενοχή της ατέλειας»
- «Σκουλήκι περιπτερά»! Έξαλλος ο Γιώργος Παπαδάκης (Video)