Ρεμπράντ πίνακας: Τιμή ρεκόρ στα χρονικά

Ρεμπράντ πίνακας: Στην εξωφρενική τιμή των 18,7 εκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκε σε δημοπρασία των Sotheby’s και σε άγνωστο μέχρι στιγμής πλειοδότη το έργο του Ρεμπράντ «Πορτρέτο με κολάρο και μαύρο καπέλο» («Self portrait wearing a ruff and black hat»). Πρόκειται για μια ελαιογραφία σε δρύινο πίνακα του 1632, μεγέθους 22 επί 16 εκατοστών, που απεικονίζει τον τότε σε νεαρή ηλικία ζωγράφο Ρέμπραντ που είχε μόλις καθιερωθεί στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Αμστερνταμ.

Ο

Ρεμπράντ στη ζωή του είχε φιλοτεχνήσει 80 80 πίνακες, σκίτσα και γκραβούρες όλα με την μορφή του (και το πινέλο του), από την ηλικία των 22 έως 63 χρονών, που καταγράφουν την εμφάνιση και τη διάθεσή του. Υπό την έννοια αυτή ο Ολλανδός ζωγράφος θα μπορούσε να θεωρηθεί και ο πατέρας των σέλφι.

Ρεμπράντ πίνακας: Τρεις αυτοπροσωπογραφίες σε χέρια ιδιωτών

Η δημοπρασία της αυτοπροσωπογραφίας του Ρέμπραντ με το κολάρο και το μαύρο καπέλο ξεπέρασε το επίσης εξωφρενικό ποσό των 8,9 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε δοθεί για αυτοπροσωπογραφία του σε εκείνη του 2003-πρόκειται για έναν πίνακα από τις μόλις τρεις αυτοπροσωπογραφίες του ζωγράφου που παραμένουν σε χέρια ιδιωτών. Η πώληση έγινε στο πλαίσιο παγκόσμιας δημοπρασίας δεκάδων έργων που κάλυπταν πέντε αιώνες ιστορίας της τέχνης, από Ρέμπραντ μέχρι Πικάσο και από Μιρό μέχρι Μπάνκσι. Το έργο που απέφερε τα περισσότερα ήταν το «Γυναίκα με κόκκινο καπέλο» του Χουάν Μιρό, έργο του 1927, το οποίο πωλήθηκε αντί 22,3 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας (28,9 εκατομμυρίων δολαρίων).

Επιπλέον, πωλήθηκε αντί 2,2 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας – ποσό σχεδόν διπλάσιο των προβλέψεων – το τρίπτυχο «Μεσογειακή θαλάσσια θέα», έργο του 2017 του Μπάνκσι. Σε περίτεχνες κορνίζες, απεικονίζει θαλάσσια τοπία, διάστικτα με πορτοκαλί σωσίβια και αναφέρεται στις ζωές που χάθηκαν στη θάλασσα στη διάρκεια της κρίσης του προσφυγικού. Τα έσοδα θα διατεθούν για νοσοκομείο στη Βηθλεέμ.

Δείτε ακόμηΒρέθηκε μαμούθ ηλικίας 10.000 ετών σε λίμνη της ΣιβηρίαςΗλίαση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Οι πρώτες βοήθειεςΜικρά μυστικά καλοκαιρινής διατροφής

Keywords
Τυχαία Θέματα