«Ράβουν-ξηλώνουν» στο ΥΠΟΙΚ με τις αποδείξεις

Ορατό ήταν το ενδεχόμενο μπερδέματος με τις αλλαγές στο σύστημα συλλογής αποδείξεων για το 2014 και το υπουργείο Οικονομικών δεν διέψευσε τις προβλέψεις. Με εντολή λοιπόν του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Στουρνάρα, αποσύρθηκε τελικώς η πρόταση που είχαν καταθέσει οι υπηρεσίες του υπουργείου και προέβλεπε πως η εφορία θα αναγνώριζε μόνον το 50% της αξίας των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και πρατήρια καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρόταση έφερε με το «καλημέρα» αντιδράσεις, με αποτέλεσμα

να ζητηθεί η άμεση απόσυρση της και η κατάθεση εναλλακτικών. Αν και η απόφαση για το ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζει η εφορία (οι δαπάνες για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων, πως θα γίνεται ο επιμερισμός των αποδείξεων μεταξύ των συζύγων, οι κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται, κ.α.) αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα πλέον δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το μέτρο της συλλογής αποδείξεων να διατηρηθεί ως έχει σήμερα.

Οι φορολογούμενοι πάντως καλούνται να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Έτσι, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Για την αξία των αποδείξεων που του λείπει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 22%.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση που θα προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες για το νέο καθεστώς αποδείξεων θα υπογραφεί έως το τέλος του μήνα και θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα