Ραΐσι νεκρός: Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια – Ποιος ήταν ο πρόεδρος του Ιράν

Νεκροί είναι ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο ΥΠΕΞ της χώρας και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου που συνετρίβη, σύμφωνα με ιρανικά ΜΕΜ. Την είδηση μεταδίδει το ημικρατικό πρακτορείο MEHR που αναφέρει ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες», ενώ την επιβεβαιώνουν και το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim και το ιρανικό κρατικό δίκτυ Press TV. Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση σε αυτό το στάδιο και ένας Ιρανός αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters

επιβεβαίωσε την είδηση. «Ο πρόεδρος Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών και όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν στη συντριβή», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος. Νωρίτερα, όταν και βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, αξιωματούχοι εξέφραζαν τους φόβους τους ότι ήταν όλοι νεκροί.

Iranian state television: There is no sign of life at the site of the president’s helicopter wreck

Those who DIED ALONG WITH IRANIAN PRESIDENT RAISI IN HELICOPTER CRASH

1- Ayatollah Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati
2- Ayatollah Seyyed Muhammad Ali Al-Hashem
3- Dr. Hossein… pic.twitter.com/FM16frkJLQ

— KIPROTICH GENERALI (@ItsKiprotich1) May 20, 2024

Η Ερυθρά Ημισέληνος σήμερα τα ξημερώματα επιβεβαίωσε ότι οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί, μαζί με ακόμα 8 άτομα. «Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της Ερυθράς Ημισελήνου έφτασαν στο σημείο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο», ανέφερε. «Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδες έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής (…), η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ, αρχικά, ενώ λίγο αργότερα μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο όπου συνετρίβη χθες Κυριακή το ελικόπτερο Bell 212.

Την εκτίμηση ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο είναι νεκροί εξέφρασε και Ιρανός αξιωματούχος ο οποίος συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι ελπίδες λιγοστέουν ότι ο Ιρανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών επέζησαν από συντριβή ελικοπτέρου σε ορεινό έδαφος και παγωμένο καιρό. «Το ελικόπτερο του προέδρου Ραΐσι κάηκε ολοσχερώς κατά τη συντριβή … δυστυχώς, όλοι οι επιβάτες υπάρχουν φόβοι ότι είναι νεκροί», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. Οι ομάδες διάσωσης έδωσαν μάχη με χιονοθύελλες ενώ επιχειρούσαν σε δύσβατη περιοχή όλη τη νύχτα για να φτάσουν στα συντρίμμια στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ποιος ήταν ο εκλιπών πρόεδρος του Ιράν

Ο 63χρονος υπερσυντηρητικός πο9λέμιος της διαφθοράς Εμπραχί Ραϊσί είχε εκλεγεί πρόεδρος τον Ιούνιο του 2021 με χαμηλό ποσοστό ρεκόρ σε μια εκλογική αναμέτρηση από την οποία εξαιρέθηκαν κυρίως μεταρρυθμιστές και βετεράνοι πολιτικοί του Ιράν. Ανέλαβε καθήκοντα δεσμευόμενος να τερματίσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση εμπορικών δεσμών με τη Δύση και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δεσμών με την Κίνα και τη Ρωσία. Η προεδρία του τερμάτισε μια περίοδο κατά την οποία το υπουργείο Εξωτερικών διοικούνταν από πολύγλωσσους διπλωμάτες που ευνοούσαν καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ και ισχυρότερο εμπόριο με την Ευρώπη.

BREAKING: VIDEO OF IRAN PRESIDENT RAISI HELICOPTER ACCIDENT LOCATION HAS BEEN RELEASED pic.twitter.com/VUENflpjg4

— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) May 20, 2024

Ο Ραΐσι υπόκειτo σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ εν μέρει λόγω της εμπλοκής του στη μαζική εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988 στο τέλος του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ. Επί των ημερών του το Ιράν εμπλούτιζε ουράνιο σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου και παρεμπόδιζε τις διεθνείς επιθεωρήσεις. Το Ιράν έχει εξοπλίσει τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, ενώ εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ μεσούντος του πολέμου του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης το Ιράν συνέχισε επίσης να εξοπλίζει ομάδες αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των Χούθι της Υεμένης και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ο Ραϊσί ήταν ευρέως γνωστός γιατις υπερσυντηρητικές πολιτικές του απόψεις.

#SONDAKİKA

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin içinde bulunduğu helikopterin düşmesine ilişkin en net enkaz görüntüsü.

– Tasnim pic.twitter.com/3ju8ZHBrq6

— 3. Dünya Savaşı (@ww3mediaa) May 20, 2024

Είχε γίνει αναπληρωτής εισαγγελέας στην Τεχεράνη σε ηλικία μόλις 25 ετών. Στη συνέχεια διετέλεσε εισαγγελέας της Τεχεράνης, ενώ στην πορεία ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής του Οργανισμού Κρατικών Επιθεωρήσεων και πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής του δικαστικού σώματος, προτού διοριστεί γενικός εισαγγελέας του Ιράν το 2014.

Ο Ραΐσί προκάλεσε έκπληξη με την κίνησή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία για πρώτη φορά το 2017 και ήρθε δεύτερος. Το 2019, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ τον διόρισε στην ισχυρή θέση του επικεφαλής του δικαστικού σώματος.

Ιράν: Ο αντιπρόεδρος Μοκμπέρ θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα προέδρου

Μετά τον θάνατο του Ραϊσί, καθήκοντα προέδρου του Ιράν θα αναλάβει προσωρινά ο 69χρονος αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Μοκμπέρ, εφόσον το εγκρίνει ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, μέχρις ότου γίνουν εκλογές. Το Σύνταγμα του Ιράν ορίζει ότι οι τρεις αρχηγοί των κλάδων της κυβέρνησης — ο αντιπρόεδρος, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο αρχηγός του δικαστικού σώματος — πρέπει να μεριμνήσουν για εκλογές για την επιλογή νέου προέδρου εντός 50 ημερών από την ανάληψη καθηκόντων μεταβατικού προέδρου από τον αντιπρόεδρο της χώρας. Σημειωτέον ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν λειτουργεί ως ο τελικός διαιτητής των εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία, επισκιάζοντας τις εξουσίες του προέδρου της χώρας. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, τον μετριοπαθή πρώην Πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ο Ραΐσι έχει καλλιεργήσει μια στενή συμμαχία με τον Χαμενεΐ. Πολλοί Ιρανοί πίστευαν ότι ο Ραϊσί προετοιμαζόταν για να διαδεχθεί τον Χαμενεϊ.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2010, η ΕΕ συμπεριέλαβε τον Μοκμπέρ σε έναν κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που επέβαλε κυρώσεις για φερόμενη συμμετοχή στο θέμα «πυρηνικών ή βαλλιστικών δραστηριοτήτων». Μετά από δύο χρόνια, ο αξιωματούχος βγήκε από τη λίστα. Ο δεύτερος στην ιρανική προεδρία είχε υπηρετήσει στο ιατρικό τμήμα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης πριν από δεκαετίες. Λέγεται ότι ο Μοκμπέρ πέτυχε την υψηλή του θέση μέσω του ότι διηύθυνε πολλά από τα οικονομικά του Αλί Χαμενεΐ για χρόνια, καθώς και ως κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τον αγιατολάχ και τον Ραΐσι ώστε να αντέξει η ιρανική οικονομία επιδέξια στις δυτικές κυρώσεις για χρόνια.

Image of a moving person has reportedly been seen by Rescuers in the Forest near the Crash Site of Iranian President Ebrahim Raisi’s Helicopter crash; however, it is Unknown if it is one of the Passenger or another Rescuer.
Below are images from the helicopter crash pic.twitter.com/vGgAHkmc35

— ELKANA JACOB (@ElkanaJacobKE) May 20, 2024

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ραΐσι, – Ποιος, Ιράν,raΐsi, – poios, iran