Ραντεβού τον... Σεπτέμβρη

Με το πόδι στο γκάζι βρίσκεται η κυβέρνηση, που προσπαθεί να τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες όλες τις εκκρεμότητες που έχει, προκειμένου να είναι έτοιμη για το κρίσιμο ραντεβού με τους δανειστές της τον Σεπτέμβριο. Το φθινόπωρο, λοιπόν, με φόντο πάντα τις γερμανικές εκλογές (οι οποίες ουσιαστικά θα αποφασίσουν για τη μορφή της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης), η Ελλάδα

θα γνωρίσει ποιας μορφής θα είναι η νέα στήριξη από τους δανειστές της.

Του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

«Μοιραία», η δικομματική κυβέρνηση προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν πιο «έτοιμη»: να έχει δηλαδή υλοποιήσει σχεδόν το σύνολο των μέτρων που ζητούν οι δανειστές και –ταυτόχρονα– να κρατήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε χαμηλή πτήση. Εάν επιτύχει τα παραπάνω, τότε –πιστεύει– πως θα τύχει καλύτερης μεταχείρισης και πως θα αποφασιστούν ηπιότερες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις για τα προσεχή χρόνια. Το κόστος αυτής της πολιτικής για την κοινωνία είναι ήδη υψηλό, όμως αυτός είναι ένας παράγοντας που δεν εξετάζει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση –όσο, τουλάχιστον, οι θιγόμενες κοινωνικές ομάδες δεν κλιμακώνουν με ένταση τον αγώνα τους ενάντια στα μνημονιακά μέτρα.

Το «καψόνι» με τη δόση

Από την πλευρά τους οι δανειστές, βρίσκοντας μία ελληνική κυβέρνηση έτοιμη να υλοποιήσει τα πάντα και με την απειλή μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης, σκληραίνουν τη στάση τους, δείχνοντας πως δεν αστειεύονται και πως είναι ικανοί να μπλοκάρουν το οξυγόνο που εμφυσούν στην Ελλάδα, οδηγώντας την σε καθεστώς πτώχευσης, καθώς οι υποχρεώσεις της χώρας μας είναι ασφυκτικές, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα... ανέκδοτο. Ωστόσο, οι δανειστές, με πεσμένη πια τη μάσκα του καλού Σαμαρείτη, αποκαλύπτουν συνεχώς αφενός τη δική τους αδιαφορία και τον τυχοδιωκτισμό τους και αφετέρου δίνουν σαφές μήνυμα στους Έλληνες πολίτες πως η πολιτική που ακολουθεί η χώρα είναι αδιέξοδη και οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και κοινωνικής εξαθλίωσης –που θα ολοκληρωθεί μόνο όταν αποφασίσουν οι δανειστές ότι έχουν κερδίσει όσα μπορούσαν, ότι έχουν δέσει γερά την Ελλάδα στις δεσμεύσεις της και ότι πλέον ήρθε η ώρα της «ανάπτυξης» (δηλαδή της χρησιμοποίησης των ιθαγενών ως φτηνής εργατικής ύλης για τη γιγάντωση αλλότριων οικονομικών συμφερόντων).

Στο πλαίσιο της σκληρής στάσης των δανειστών εντάσσεται το γερμανικό καψόνι που υιοθέτησαν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, το Euro Working Group έδωσε το «πράσινο φως» την Τετάρτη στην Ελλάδα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης. Όμως υπήρχε ένας όρος: να εκπληρώσει η χώρα μας και το τελευταίο προαπαιτούμενο, που δεν ήταν άλλο από την κινητικότητα των εκπαιδευτικών. Έτσι, εσπευσμένα η κυβέρνηση κατέθεσε την Πέμπτη μία τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για την ένταξη στην κινητικότητα των καθηγητών με μεταπτυχιακές σπουδές. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι εκπαιδευτικοί κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος, οι ειδικότητες των οποίων καταργούνται, τίθενται σε διαθεσιμότητα και δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις περί υποχρεωτικής μετάταξης σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις διοικητικού προσωπικού στην οικεία περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Επίσης στη διαδικασία σύστασης προσωποπαγών θέσεων για την τακτοποίηση αυτού του εκπαιδευτικού προσωπικού επιτρέπεται η κατάργηση οργανικών θέσεων και από κατώτερη κατηγορία. Η τροπολογία φέρει την υπογραφή των υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εντάχθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τελικά στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω τροπολογία στην ουσία ακύρωσε την εξαίρεση των εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, που είχε ψηφιστεί σε άλλο νομοσχέδιο πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή.

Επιτάχυνση με όλα τα υπουργεία

Την επίσπευση του κυβερνητικού έργου ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του την Τρίτη. Όπως αποφασίστηκε, ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων που θα βγει σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα περιέχει και ονόματα υπαλλήλων από όλα τα υπουργεία. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πολλοί θα είναι οι υπάλληλοι από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας σε αυτήν τη φάση, πρωτίστως υπάλληλοι χαμηλών προσόντων, καθώς ο υπουργός Υγείας έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την κινητικότητα 1.342 υπαλλήλων νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και γιατρών, οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλες μονάδες. Αντίστοιχα, το υπουργείο Παιδείας επισπεύδει την αξιολόγηση δομών στα μεγάλα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, όπου υπηρετούν 10.200 διοικητικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 900 -1.500 εργαζόμενοι.

«Θα συμμετάσχουν όλα τα υπουργεία»

Το στίγμα της επιτάχυνσης και της ευρείας συμμετοχής των υπουργείων έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συμμετείχε στη σύσκεψη της Πέμπτης, με αφορμή τα κυβερνητικά σχέδια για το δεύτερο κύμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, που θα υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Στο νέο αυτό κύμα κινητικότητας θα συμμετάσχουν όλα τα υπουργεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «βούληση της κυβέρνησης είναι να αφήσουμε πίσω μας τις οριζόντιες παρεμβάσεις, στο μέτρο των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που υπάρχουν». «Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο στο θέμα της κινητικότητας», διαβεβαίωσε επίσης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για το θέμα των οριζόντιων απολύσεων μίλησε νωρίτερα και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Κάνοντας αναφορά στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, σχολίασε ότι «αυτή η οριζόντια περικοπή πρέπει να είναι η τελευταία», αναγνωρίζοντας ότι «καμία οριζόντια περικοπή δεν είναι δίκαιη». «Για την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτό που είναι να γίνει, έχει γίνει», είπε σχετικά με τις περικοπές, ενώ συμπλήρωσε ότι θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των υπηρεσιών και των δομών των δήμων, η οποία «έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο». Ανέφερε ακόμη ότι «όσοι δημοτικοί υπάλληλοι προσελήφθησαν παράνομα, θα φύγουν», συμπληρώνοντας πως ήδη υπάρχουν υποθέσεις δημοτικών αστυνομικών που βρίσκονται στη δικαιοσύνη.

Υπερψηφίζονται τα νομοσχέδια

Στο ενδιάμεσο, τα κυβερνητικά νομοσχέδια εγκρίνονται από τη Βουλή, στηριζόμενα σχεδόν αποκλειστικά στις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, το βράδυ της Πέμπτης, υπερψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο. Υπέρ τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

Νωρίτερα, εντός της εβδομάδας, έγινε δεκτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του. Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρά ένα, με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, έγινε δεκτή και τέθηκε σε ψηφοφορία τροπολογία από 25 βουλευτές –ήτοι το ένα τέταρτο της σύνθεσης του πρώτου θερινού τμήματος της Βουλής– σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις που αφορούν σε καταστήματα κάτω των 250 τετραγωνικών μέτρων, θα μπορούν να ισχύουν και σε καταστήματα «franchise». Η πρωτοβουλία καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση και ιδιαιτέρως από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά. Βασικό επιχείρημα υπήρξε το ότι πρόκειται για μία εκπρόθεσμη τροπολογία που γίνεται δεκτή, ενώ δεν έλειψαν συγκρίσεις με την «τροπολογία Πάχτα».

Δρομολογούνται ιδιωτικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις

Εκτός από τα νομοσχέδια που ψηφίζονται, η κυβέρνηση δρομολογεί και εξελίξεις σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων. Μεταξύ άλλων, επικυρώθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, με βάση τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι της τρόικας και προβλέπονται στο μνημόνιο. Πιο συγκεκριμένα, με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου προβλέπεται η έναρξη της ιδιωτικοποίησης της 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, στον οποίο έχει περιέλθει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί το 2014 (49% και το management). Επίσης, δρομολογούνται η δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» στην οποία θα μεταβιβαστούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στη συνέχεια θα διατεθεί για πώληση (2015) και η διάθεση ποσοστού 17% των μετοχών της ΔΕΗ (2016).

Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε πως ως το τέλος του έτους θα γίνει η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν της συνδρομής εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων και μέχρι το τέλος του 2013 θα γίνει η οριστική αναδιάρθρωση των κρατικών εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος Αυγούστου και η υλοποίησή τους θα γίνει έως το τέλος του 2013.

Πυρά αντιπολίτευσης με εκλογικό ορίζοντα

Την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης να επισπεύσει το έργο της και να προχωρήσει σε βιαστικές ενέργειες, όπως η τροπολογία εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, στηλιτεύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία –φανερά ή κρυφά– ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές, τις οποίες τοποθετούν χρονικά μετά τον Σεπτέμβριο.

«Η ελληνική κυβέρνηση, σε κατάσταση πανικού προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση, έσπευσε να αναγκάσει» τον υπουργό Παιδείας να καταθέσει τροπολογία για την επιπλέον απόλυση καθηγητών, οι οποίοι θα αντληθούν από εκείνους που εξαιρέθηκαν της διαθεσιμότητας πριν από πέντε ημέρες», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο εξευτελισμός της μνημονιακής κυβέρνησης από τα ευρωπαϊκά αφεντικά της δεν έχει τέλος, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι παρά μικρή λεπτομέρεια η απόλυση ακόμα περισσότερων εκπαιδευτικών. Η τροπολογία αυτή αναμένεται να ψηφιστεί με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε εν κρυπτώ την προχθεσινή νύχτα, και με το οποίο οι πολίτες μεταβάλλονται σε φορολογικοί αιχμάλωτοι του Γενικού Γραμματέα Εσόδων», πρόσθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «οι στυγνοί τεχνοκράτες των Βρυξελλών και οι κυβερνητικοί υπάλληλοί τους είναι εχθροί των εργαζομένων και του λαού και πολύ απλά ματαιοπονούν», ενώ καταλήγει αναφέροντας πως «η επερχόμενη αριστερή διακυβέρνηση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία από αυτές τις απολύσεις». Εξάλλου, εμπαιγμό των πολιτών καταλογίζει στην κυβέρνηση η τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μ. Χρυσοβελώνη σε σχόλιό της για την κινητικότητα στο δημόσιο. «Η τρόικα πιέζει ασφυχτικά για ανθρωποθυσίες με όνομα και επώνυμο στον Δημόσιο Τομέα. Οι συγκυβερνώντες συναινούν και με τον πλέον υποκριτικό τρόπο εμπαίζουν τους Έλληνες πολίτες», σημείωσε η κα Χρυσοβελώνη.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τον κ. Βέη, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να αφήσει τις εθιμοτυπικές επισκέψεις στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, του οποίου το κύρος αναίρεσε ρητά με το πολυνομοσχέδιο» και «να ορθώσει το ανάστημά του στους τροϊκανούς που διψούν για προγραφές και διώξεις σε βάρος χιλιάδων υπαλλήλων». Την πλήρη διαφωνία της Δημοκρατικής Αριστεράς προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα στον δημόσιο τομέα. Η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για «απορρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση αποδεχόμενη τις ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας θα προχωρήσει σε οριζόντιες διαθεσιμότητες και απολύσεις».

«Δεν γίνεται έτσι μεταρρύθμιση», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πορεία. Η διοικητική μεταρρύθμιση χρειάζεται τον αναγκαίο χρόνο και τις σύννομες διαδικασίες». «Με την προσφιλή διαδικασία του κατεπείγοντος η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην κατάθεση ενός ακόμα φορολογικού νομοσχεδίου», αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε σχόλιό του για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Το ΚΚΕ προσθέτει: «Μ’ αυτό κωδικοποιεί τις διατάξεις που αφορούν τις φορολογικές διαδικασίες για την υλοποίηση της φορολογικής πολιτικής. Μια φορολογική πολιτική που μεταφέρει τα βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας στο όνομα της θωράκισης της “ανταγωνιστικότητας” των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από τη συνεχή διεύρυνση φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο. Με τις συγκεκριμένες διαδικασίες διαμορφώνει το πλαίσιο, αλλά και τον μηχανισμό για την εφαρμογή της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής. Δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός σε διαδικασίες συντηρητικής κατάσχεσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής προς το δημόσιο, χωρίς δικαστική απόφαση. Με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μείωση του χρέους προς το δημόσιο ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στα λαϊκά στρώματα που θα οδηγήσει μέχρι και στην κατάσχεση μισθών, συντάξεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων και ανέργων».

www.attikipress.gr

Keywords
ραντεβου, υπουργείο παιδείας, νεα δημοκρατια, ανεξαρτητοι ελληνες, εκκρεμότητες, εκλογες, ελλαδα, νέα, euro, working, group, φως, τίθενται, βουλη, σαμαρας, τει, ΠΑΣΟΚ, συριζα, δημαρ, ΚΚΕ, χατζηδακης, ψηφοφορία, franchise, δεη, μνημονιο, αδμηε, αναδιαρθρωση, εασ, ελβο, λαρκο, τροικα, ΑΣΕΠ, ρητά, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, ολγα λαφαζανη, μετρο, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, κοινωνια, κομματα, αυτοδιοικηση, βουλευτες, αδμηε, ρητά, το θεμα, γκαζι, δημοκρατια, εασ, θεμα, λαρκο, ονοματα, οξυγονο, πλαισιο, προγραμμα, υπουργείο παιδείας, υψος, ωρα, αδιαφορια, εξαιρεσεις, αξιζει, ανεκδοτο, απλα, τει, αφορμη, βεη, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερο, διευθυνση, δυνατοτητα, δημοσιο, διδακτορικο, δικη, δικτυο, ελβο, εγινε, ειπε, εκκρεμότητες, εβδομαδα, επωνυμο, εσωτερικων, ετοιμο, εχθροι, ιδια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυμα, κομμα, λογο, μαξιμου, μητσοτακης, μειωση, μορφη, μαρια, νυχτα, παντα, ονομα, ορος, ουσιαστικα, ουσια, οχηματων, πεμπτη, υπογραφη, πτηση, συγκεκριμενα, συνεχεια, στιγμα, σχεδια, σχεδιο, τίθενται, τις κυριακες, τοπικη αυτοδιοικηση, τριτη, υλοποιηση, φθινοπωρο, φοντο, φορολογικη, χρονικα, ψηφοφορία, group, εφαρμογη, ελληνικα, ενωση, euro, ετοιμη, χωρα, υπουργειο, λαφαζανη, ομαδες, πληροφοριες, πωληση, θεσεις, υγειας, working
Τυχαία Θέματα