Πυρκαγιές Ηλεία: Επτά εστίες σε οκτώ ώρες

Κλιμάκιο από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, επιχειρεί να βρει στοιχεία για τους ύποπτους εμπρηστές, που πιθανότατα προχώρησαν, με άγνωστους ακόμη σκοπούς, στην πυρπόληση της Ηλείας και της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας. Το κλιμάκιο των ερευνητών εστάλη στην Ηλεία, καθώς νωρίτερα τόσο από παράγοντες της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ όσο και από ανθρώπους της Τοπικής αυτοδιοίκησης, είχαν εκφραστεί υπόνοιες για οργανωμένο εμπρησμό, που έβαλε σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προκάλεσε καταστροφές

και υποχρέωσε κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Στην ενημέρωσή του ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αποφεύγοντας να ερμηνεύσει τα στοιχεία, που παρέθεσε, ανέφερε ότι εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας, με ώρες έναρξης: 08.03, 08.24, 11.39, 12.55, 13.03, 14.42 και 16.29.

Μεταξύ τριών χωριών

Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, στην Αρχαία Ολυμπία εκδηλώθηκαν τέσσερις εστίες φωτιάς σε χρονικό διάστημα δύο ωρών, σε έναν άξονα μεταξύ των χωριών Καυκανιά, Πουρνάρι και Μιράκα. Τις ίδιες υποψίες για έργο γαντοφορεμένων εμπρηστών, άγνωστης ακόμη προέλευσης και ακριβών κινήτρων, έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλ,ης Γιαννόπουλος. Σημειώνεται ότι το μέτωπο της Ηράκλειας (πιθανόν αυτό που εκδηλώθηκε στις 13.03 το μεσημέρι της Τετάρτης), πήρε γρήγορα διαστάσεις, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς και πλησίασε προς τον οικισμό, γι’ αυτό και ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στις 13:15 εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού.

Οι δυνάμεις που μάχονται

«Επιχειρούν» πρόσθεσε «160 πυροσβέστες, με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα, η ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη με το Beriev-200. Συνδρομή μάς παρέχουν δυνάμεις της ΕΛΑΣ, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου».

Πώς διατάξαμε εκκενώσεις

Η πορεία της πυρκαγιάς, συνέχισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, μάς υπέδειξε επιπρόσθετο κίνδυνο, και γι αυτό τον λόγο στις 17:20 το απόγευμα μέσω του 112 αποστείλαμε sms για εκκένωση των οικισμών Πελόπιο, Πλάτανος, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκανιά και Χελιδόνι, ενώ με νέο sms στις 17:45 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου και αυτοί να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση. Ακολούθησε τρίτο sms προκειμένου να εκκενωθούν το Μοναστηράκι και οι Άγιοι Θεόδωροι. Στις 18.25 ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Λυγαριά και στις 18.40 από τον οικισμό Λατζόι».

Keywords
Τυχαία Θέματα