Πυρκαγιές: Απίστευτος απολογισμός οκταημέρου

Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι τραγικά αληθινό. Το Alphafreepress αποκαλύπτει ότι μόλις σε οκτώ 24ωρα, δώδεκα άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στα σπίτια τους, από πυρκαγιές, που ξέσπασαν για διάφορες αιτίες! Από θερμαντικά μέσα, χριστουγεννιάτικα δέντρα, κεράκια αρωματικά, ακόμη και από ηλεκτρικές κουζίνες, που ήταν σε λειτουργία για να ζεστάνουν τον χώρο! Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις σε ένα 24ωρο, οι πυροσβέστες, που κλήθηκαν για κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικίες τόσο της Αττικής όσο και της Περιφέρειας, ήρθαν αντιμέτωποι με φρικτές καταστάσεις. Αντίκρισαν, σε

λίγες ώρες, νεκρούς, τέσσερις ανθρώπους σε περιοχές της Αττικής, του Βόλου, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Από την πρώτη αυτοψία για όλους τους θανάτους, μετά το ξέσπασμα πυρκαγιών, προκύπτει, σε γενικές γραμμές, ότι οι φλόγες που οδήγησαν στην καταστροφή προκλήθηκαν από θερμαντικά σώματα, που ανάβουν στο φουλ αυτές τις ημέρες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, από βραχυκυκλώματα στα λαμπάκια των Χριστουγεννιάτικων δένδρων, από αρωματικά, διακοσμητικά κεράκια που αφήνονται σε επιφάνειες με άλλα αντικείμενα, να σβήσουν μόνα τους , αλλά μεταδίδουν τη φωτιά, ακόμη και από ηλεκτρικές κουζίνες οι οποίοιες έχουν αφεθεί σε λειτοργία για να ζεστάνουν το χώρο!

Οδηγίες πάνω στα λάθη

Μετά από τα συνεχή δραματικά γεγονότα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε έκδοση οδηγιών, που στηρίζονται ακριβώς πάνω στα λάθη που έχουν διαπιστωθεί από τους χρήστες των συσκευών και προκαλείται από αυτούς τους λόγους ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών. Οι οδηγίες-συμβουλές της πυροσβεστιής, έχουν ως εξής:

Μη χρησιμοποιείτε θερμάστρες ανοικτού τύπου με γυμνή φλόγα. Να αποφεύγετε συσκευές που έχουν ορατές ή εκτεθειμένες πυρακτωμένες επιφάνειες, όπως μαγγάλια κλπ.Να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή.Να προτιμάτε επώνυμες κατασκευές, που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.Να προβαίνετε σε τακτική συντήρηση (τουλάχιστον κατ’ έτος).Να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου από καυστά υλικά, όπως κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινους τοίχους κλπ.Σε καμία περίπτωση μην τοποθετείτε τις θερμάστρες πάνω σε χαλιά.Να επιλέγετε κατάλληλη θέση ώστε να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής.Επίσης, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των θερμαστρών σε οδεύσεις διαφυγής- εξόδους κινδύνου και γενικά σε χώρους που τυχούσα δυσλειτουργία της συσκευής θα καταστήσει ανενεργή την έξοδο.Προσοχή στα υγρά καθαρισμούΤα υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα και συσκευές, είναι γενικά εύφλεκτα.Μην ενεργοποιείτε τις συσκευές αμέσως μετά τη χρήση αυτών των υγρών, επειδή μπορεί να υπάρχουν ακόμη στο χώρο ατμοί τους. Επίσης, μην τοποθετείτε τις θερμάστρες σε χώρους όπου υφίσταται βενζίνη, άλλοι εύφλεκτοι ατμοί ή εύφλεκτα αέρια.

Η φωτιά δεν είναι παιχνίδιΤα παιδιά εντυπωσιάζονται μπροστά στη θέα της φωτιάς, γι’ αυτό και αρέσκονται να παίζουν με αυτή, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους.Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν υπάρχουν αναμμένες θερμάστρες.Οι καμινάδες πρέπει να διαθέτουν σπινθηροπαγίδες.Ο πυροσβεστήρας αναμένεται να συνδράμει σημαντικά σε κάποια δύσκολη στιγμή.Ξηρής σκόνηςΟ πυροσβεστήρας συστήνεται να είναι ξηρής σκόνης ελάχιστης κατασβεστικής ικανότητας 21Α-113Β-C και κατάλληλος για κατάσβεση πυρκαγιών παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος.Η εγκατάσταση έστω και φορητών (απλών) πυρανιχνευτών, αν και δεν επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας, θα σημάνει συναγερμό σε περίπτωση φωτιάς. Υπάρχουν πυρανιχνευτές διαφόρων τεχνολογιών ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου εγκατάστασης (ιονισμού, θερμότητας, φωτοηλεκτρικοί).Ομοίως συστήνεται η τοποθέτηση φορητών ανιχνευτών αερίου εφόσον στο χώρο τοποθετούνται θερμάστρες υγραερίου- φυσικού αερίου.Τέλος, συστήνεται η τοποθέτηση ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα, στις περιπτώσεις χρήσης καυσίμων.

 Αν χρησιμοποιείτε τζάκι ή σόμπα καυσόξυλων-πέλετΝα προτιμάτε επώνυμες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.Το στερεό καύσιμο να μην έχει υγρασία.Η εγκατάσταση να γίνεται από άτομα-συνεργεία που έχουν τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις.Μη ρίχνετε εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη, οινόπνευμα κλπ. για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς επειδή δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή να κινδυνεύσετε και εσείς οι ίδιοι.Όταν αφαιρείτε τη στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.Μην τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, ή κοντά στη σόμπα, επειδή προσελκύουν τα άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται κοντά στην φωτιά.
Keywords
Τυχαία Θέματα