«Πυρετός» επαφών και χαραμάδα εξόδου στις αγορές

Παραμένει η αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο που βλέπει πλέον την έξοδο στις αγορές εντός του πρώτου εξαμήνου όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των εργασιών του Ecofin στο Ζάππειο.
Ο κ. Στουρνάρας είπε συγκεκριμένα, οτι θα εκδοθούν τριετή ή πενταετή ομόλογα, τα οποία θα συμβάλουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της φετινής χρονιάς.

Κατά τα λοιπά, το κενό θα καλυφθεί και με την αξιοποίηση (με repos) διαθέσιμων πόρων από φορείς της κυβέρνησης.
Το χρηματοδοτικό κενό είναι καλυμμένο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «μεγάλη ανακούφιση» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, ενώ ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται τελικά κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.

Θετικές δηλώσεις του Ντεϊσελμπλούμ

Συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός άκουσε επαίνους από τον κ. Ντεϊσελμπλούμ.

Τι είπαν Χατζηδάκης-Σόιμπλε

Η πορεία σύστασης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από Ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έγινε ενημέρωση για την πρόοδο των δράσεων και αναφέρθηκε από τον υπουργό ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες και ενέργειες για τη σύσταση του ταμείου καθώς και ότι έχουν εξευρεθεί και τα κεφάλαια από ελληνικής πλευράς. Υπενθυμίζεται ότι με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο το Ίδρυμα Ωνάση.

Στο μεταξύ μέχρι το τέλος του μήνα θα απαντήσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εάν θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ. Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι μέσα στο α' εξάμηνο του 2014 θα ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία του.

Δια του 3 η δόση των 8,3 δισ. ευρώ

Νωρίτερα σήμερα (01/04) το πρωί, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έως τα τέλη Απριλίου έδωσε το Eurogroup, που συνεδρίασε στο Ζάππειο Μέγαρο. Η δόση των 8,3 δισ. ευρώ αποφασίστηκε να χωριστεί σε τρία μέρη, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού εκτιμάται να εκταμιεύεται ενδεχομένως και πριν το Πάσχα.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ , με το πέρας του Eurogroup, συμφωνήθηκε η στήριξη της χώρας στην κατανομή των κονδυλίων από τον EFSF και στις προθέσεις που έχει για την ανάπτυξη. Αντάλλαγμα στη βοήθεια αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης να παρουσιάσει τα επόμενά της σχέδια για την οικονομία της χώρας.

Η εκταμίευση της δόσης

Βάσει των συμφωνηθέντων λοιπόν, η μεγάλη δόση των 6,3 δισ. θα εκταμιευθεί στα τέλη Απριλίου και θα ακολουθήσουν δύο ακόμα δόσεις του ενός δισ. ευρώ περίπου, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Θετικά σχόλια από τους Ευρωπαίους

Με εγκωμιαστικά λόγια άρχισε η άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρυζώνης στο Ζάππειο. Εισερχόμενος ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισεμπλουμ σχολίασε ότι «η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη».

Ταυτόχρονα, ο Ολλανδός πολιτικός δήλωσε ικανοποιημένος για την πορεία της χώρας, καθώς «έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα». Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το χρέος, είπε ότι αναμένονται οι αποφάσεις της Eurostat στα τέλη του μήνα και επανέλαβε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού ή μετά.

Από τη μεριά του, ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Όλι Ρεν, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τις αποφάσεις της βουλής και για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. «Υπάρχουν θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία και για τους Έλληνες, έπειτα από πολλά οδυνηρά χρόνια», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις συνεδριάσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αναμένεται πολιτική στήριξη για την Ελλάδα αναφορικά για τη συμφωνία με την τρόικα, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε εκτενή αναφορά στην ατζέντα του σημερινού Ecofin, που επικεντρώνεται στην τραπεζική ενοποίηση, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι σήμερα θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις δόσεις και η αξιολόγηση της τρόικας.

Ντράγκι: «Τα αποτελέσματα φαίνεται»

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από την πλευρά του συμφώνησε πως η Ελλάδα έχει κάνει άλματα μπροστά: «Το Eurogroup συνεδριάζει σε μια χώρα που σίγουρα υπέφερε πάρα πολύ», δήλωσε σημειώνοντας: «Τώρα όμως βλέπει τους καρπούς των προγραμμάτων, τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται».

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogrouπ άφησε μια αιχμή για τις κριτικές που δέχεται ακόμα και τώρα από μερίδα αναλυτών η πολιτική που ακολούθησε η ΕΕ στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, πολύ περισσότερο ενόψει και των επικείμενων εκλογών, λέγοντας πως «δεν πρέπει να αποδομούμε τώρα αυτό που επιτεύχθηκε...».

Keywords
Τυχαία Θέματα