«Ψυχράνθηκαν» οι σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ με αφορμή τον Σάββα Ξήρο

Η τρομοκρατία και ειδικότερα το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ανοίγει τον δρόμο της εξόδου από τη φυλακή για τον Σάββα Ξηρό βρέθηκε στο επίκεντρο της υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον, όπου φάνηκε ξεκάθαρα το «ψυχρό» κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Ο

κ. Κέρι δημόσια την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, ενώ ο έλληνας υπουργός εξωτερικών προσπάθησε να δικαιολογηθεί, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για απελευθέρωση αλλά για μια διαφορετική μορφή κράτησης».

«Οι προσπάθειές μας ενάντια στην τρομοκρατία είναι σημαντικές για το μέλλον. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το γεγονός ότι αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και βρίσκονται στη φυλακή, πρέπει να παραμείνουν φυλακή και ελπίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε όλα τα ζητήματα, διότι η σχέση των χωρών μας είναι τόσο σημαντική. Ευχόμαστε η νέα κυβέρνηση σε αυτήν την συγκυρία να αντεπεξέλθει και θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια», σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Έχουμε ισχυρές σχέσεις και είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε σε καιρούς δύσκολους. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις θυσίες που κλήθηκαν οι Έλληνες να κάνουν, λόγω των προκλήσεων στον τομέα της οικονομίας Υπάρχουν όμως και οι προκλήσεις σε ό, τι αφορά την τρομοκρατία και την καταπολέμησή της» είπε ο Κέρι και συνέχισε: «Είμαστε πεπεισμένοι για την ικανότητα της Ελλάδας να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, και να κάνει μια νέα πορεία προς τα εμπρός. Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε τη συνεργασία μεταξύ της Αμερικής και της Ευρώπης σχετικά με την υποστήριξή μας στην Ουκρανία, την ανάγκη να ενθαρρύνουμε τη Ρωσία με κάθε δυνατό τρόπο να τηρήσει τη συμφωνία και να φέρουμε ειρήνη στην περιοχή».

Κοτζιάς: Δεν απηχούν την πραγματικότητα οι αντιδράσεις των ΗΠΑ

«Είμαι εδώ ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για την δημοκρατία και την ειρήνη, εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω η σχέση μας να εμβαθύνει προς την συνεργασία», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με τον οποίο «όσοι από τους καταδικασθέντες εμπίπτουν στις διατάξεις του σχετικού νόμου δεν θα αφεθούν ελεύθεροι αλλά θα είναι κρατούμενοι υπό άλλες συνθήκες».

«Oι ανησυχίες των ΗΠΑ για το θέμα του Σάββα Ξηρού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του επίμαχου νόμου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως είπε, εξήγησε στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ότι «ο νόμος ήταν απαραίτητος, δεδομένου ότι υπάρχουν 11 καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές». Υπογράμμισε ακόμη ότι «υπάρχουν πάντα τα ανθρώπινα ζητήματα, στα οποία η χώρα θα πρέπει να ανταποκριθεί με ανθρωπιστική ευαισθησία». «Πρόκειται για έναν νόμο που προβλέπει διαδικασίες, ιατρικό επιτελείο που θα διερευνήσει την κατάσταση των φυλακισμένων, υπάρχει μια δικαστική επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει αν μπορεί αυτό να γίνει ή όχι, υπάρχει ένα βραχιόλι το οποίο έχει μια συγκεκριμένη τεχνική, και μάλιστα του είπα ότι αν έχουν καλύτερη τεχνική εκείνοι θα μπορούσαμε να τη δούμε», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα ότι η τυχόν απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα αποτελούσε μια εχθρική ενέργεια, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «η μελέτη του νόμου θα έδινε μια διαφορετική απάντηση».

«Εχθρική ενέργεια τυχόν απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού»

Βέβαια νωρίτερα το μήνυμα του πρέσβη στην Αθήνα Πιρς ήταν σαφές και έλεγε πως ενδεχόμενη απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα αποτελούσε «εχθρική ενέργεια».

Αναλυτικά το πλήρες των δηλώσεων του Πίρς έχει ως εξής:

«Στέκομαι μπροστά στο μνημείο για τους εργαζόμενους της αμερικανικής αποστολής που έδωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Ρίτσαρντ Γουέλς, ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες, ο Νικόλαος Βελούτσος, ο πλοίαρχος Γουίλιαμ Νορντίν και ο λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες της 17ης Νοέμβρη.

Σήμερα, εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου για το νομοθέτημα, που πρόκειται να ψηφιστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο απόψε, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη απελευθέρωση αυτών των τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα κατά των Ελλήνων, Αμερικανών και ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων.

Μέχρι σήμερα, η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης έχει περιοριστεί σε επίσημες επαφές, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική απάντηση σε κάποιες από τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί ιδιωτικά σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές αυτού του νομοθετήματος.

Εξέφρασα τις ανησυχίες αυτές απευθείας στο υπουργείο της Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου. Επισήμανα ανάμεσα σε άλλα σημεία ότι, αν ο Σάββας Ξηρός απελευθερωνόταν πριν εκτίσει την ποινή του, όπως ορίστηκε από το ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης, θα ήταν αντίθετη στη μνήμη των Αμερικανών διπλωματών που σκοτώθηκαν και τις οικογένειές τους. Δεν θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε.

Ο υπουργός Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες μας άμεσα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το ζήτημα δεν είναι η μεταρρύθμιση για τη φυλακή, ή το υπεράριθμο των φυλακών ή η παροχή ιατρικής βοήθειας, ή η βελτίωση των συνθηκών. Όλα αυτά είναι σημαντικά.

Το ζήτημα είναι ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι -άνθρωποι που έχουν διαπράξει τρομερά και ειδεχθή εγκλήματα- θα έπρεπε να εκτίσουν πλήρως την ποινή τους στη φυλακή. Όχι από την άνεση των κατοικιών τους, με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες τους. Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή ατιμάζει τη μνήμη όσων έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών της οικογένειας όσων οι ζωές καταστράφηκαν.

Επαναλαμβάνω το συμπέρασμα, οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους όπως έχει αποφασιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Αν ο Σάββας Ξηρός -ή κάποιος άλλος με το αίμα Αμερικανών διπλωματών και των μελών της αποστολής των ΗΠΑ στα χέρια του- φύγει από τη φυλακή, τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρα μία μη φιλική πράξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα