Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση- Σάλος με την Ζ. Κωνσταντόπουλου

Μπορεί το νομοσχέδιο να ψηφίστηκε επί της αρχής του με την κανονική διαδικασία, δηλαδή κατά πλειοψηφία διά ανατάσεως, των χεριών, ωστόσο είχε προηγηθεί «ορυμαγδός» στη Βουλή.

Διαμάχη και έριδες προκλήθηκαν για άλλη μια φορά στη Βουλή με επίκεντρο την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η ποία απέσυρε εν τέλει την πρότασή της για ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, μετά τις αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θεώρησαν ότι υιοθετεί σχετική πρόταση της Χρυσής Αυγής.

«Διαπιστώνω ότι κάποιοι πάνε να διαστρεβλώσουν τη θέση μου και για αυτό αποσύρω την πρόταση», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, καλώντας όσους αποχώρησαν να προσέλθουν να ψηφίσουν με κανονική ψηφοφορία ώστε «να αποδείξουν ότι η στήριξη στο νομοσχέδιο που εκφράστηκε δεν είναι στα λόγια».

Τι είχε προηγηθεί; Η Χρυσή Αυγή κατέθεσε χθες, Τρίτη αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου ο Εισαγγελέας των φυλακών να «υποχρεωθεί» να δώσει άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της. Όμως ούτε και σήμερα ο Εισαγγελέας έδωσε άδεια στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να μη συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των αιτούντων Βουλευτών (που πρέπει να είναι 15). Ωστόσο, η κα Κωνσταντοπούλου έθεσε η ίδια την πρόταση για ονομαστική, αξιοποιώντας σχετική πρόνοια του Κανονισμού (άρθρο 72 παρ. 1, εδάφιο 3) που ορίζει ότι η συνεδρίαση διακόπτεται και διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία αν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών ή αν «η πρόταση προέρχεται από τον Πρόεδρο».

Βενιζέλος: Καταστρέφετε τις δυνατότητες πολιτικής συναίνεσης

Σφοδρή επίθεση στην πρόεδρο εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορώντας την ότι «τίναξε στον αέρα μια ουσιαστική συζήτηση νομοσχέδιου για το οποίο η αντιπολίτευση συμφωνεί επί της αρχής».

«Είναι προσωπικό σας κατόρθωμα ότι δεν έχει ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο αν και είχε τις προϋποθέσεις. Καταστρέφετε τις δυνατότητες πολιτικής συναίνεσης καθώς οργανωμένα και επίμονα πυροδοτείτε συγκρούσεις», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, για να προσθέσει, πως «είναι βαριά και ασυγχώρητη η υπονόμευση και υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών δεν προσφέρετε υπηρεσίες στην χώρα. Τους προσωπικούς σας στόχους να τους εξυπηρετείτε αλλού και όχι στην Βουλή και εις βάρος της χώρας».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η κα Κωνσταντοπούλου έχει κάνει προσωπικό τιμάριο την Βουλή. Προβάλλει τις προσωπικές της πρωτοβουλίες με συνεντεύξεις τύπου. Νομίζει ότι μπορεί να έχει προσωπικές πολιτικές προτεραιότητες» και συνέχισε, πως «δεν υπάρχει σύστημα κυβερνώσας Βουλής με εσάς εδώ και κυβέρνησης Μαξίμου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «φαινόμενα θεσμικής γελιοποίησης» και κατηγόρησε την κα Κωνσταντοπούλου ότι «υπονομεύει την τακτική της κυβέρνησης» και συνέχισε: «Ρίχνετε το φως στην μιζέρια των διαδικασιών και των γκρίζων ζωνών που συνδέονται με την Χ.Α. Οι οιωνοί υπήρχαν και θα έπρεπε να τους είχαν δει αυτοί που σας πρότειναν. Σας ψηφίσαμε για την ενίσχυση του θεσμού. Δεν ψηφίσαμε εσάς προσωπικά. Έχετε υποχρεώσεις αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίνεστε».

Από την πλευρά της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης είπε προς την πρόεδρο: «Λειτουργείτε με τη δική σας τυπολατρία εις βάρος θεσμών που υποβαθμίζετε και γελοιοποιείτε». Από το Ποτάμι ο κ. Χ. Θεοχάρης υποστήριξε πως «από την πρώτη συνεδρίαση έχουμε ισοπεδώσει την ουσία για την διαδικασία».

Ο πρώην Πρόεδρος τη Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης παίρνοντας τον λόγο υποσημείωσε ότι «έρχεται ένα νομοσχέδιο που ενώνει και ο πρωθυπουργός ζητά από όλες τις δυνάμεις να στείλουμε μήνυμα ενότητας και εσείς μας οδηγείτε στο να διαφωνούμε επί της διαδικασίας».

«Ντροπή» φώναζε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρώντας ότι η πρόεδρος της Βουλής υιοθετεί την πρόταση της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της, η Κ.Ο. του ΚΚΕ σημείωνε:

«Η Χρυσή Αυγή αξιοποιώντας την στάση της Προέδρου της Βουλής, κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που ήδη έχει δηλώσει ότι ψηφίζει ΠΑΡΩΝ επί της αρχής, στο συζητούμενο νομοσχέδιο, δεν θα συμμετάσχει στην ονομαστική ψηφοφορία που μεθοδεύθηκε για να δώσει άλλοθι στην παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χ.Α. Η Κυβέρνηση πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη της απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, που σχεδιασμένα καλλιεργούν κλίμα ανοχής για την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

Keywords
Τυχαία Θέματα