Πρώτο βήμα ειρήνευσης στην Ουκρανία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε συμφωνία κατέληξαν οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, για τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» που θα έχει ως στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων του Κιέβου. Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας μετά τις συνομιλίες που είχε στο Μινσκ της Λευκορωσίας με τον ομόλογό του της Ρωσίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, η οποία τόνισε

ότι επρόκειτο για «θερμές και θετικές» συνομιλίες. Η Ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας, είπε πως η ίδια επέμεινε στην ανάγκη να κηρυχθεί εκεχειρία στην Ουκρανία, να ελεγχθούν με αποτελεσματικό τρόπο τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς με τρόπο που να συμμορφώνεται πλήρως προς το διεθνές δίκαιο και να αρχίσει μια πολιτική διαδικασία ώστε να διευθετηθούν οι εσωτερικές διαφορές των Ουκρανών.

Για δύσκολες συνομιλίες μίλησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, που φιλοξένησε τη σύνοδο στο έδαφος της χώρας του, ενώ από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είπε ότι θα προετοιμαστεί ένας «οδικός χάρτης» για τον τερματισμό των συγκρούσεων και η Ρωσία θα πάρει μέρος στο διάλογο αλλά το σημαντικό για το Κίεβο είναι να σταματήσουν οι μάχες και η εκεχειρία να έχει εφαρμογή και από τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά τη Ρωσία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία μόλις ξεκινήσει, σημειώνοντας όμως ότι η κυβέρνηση του Κιέβου και οι αυτονομιστές στα ανατολικά πρέπει να συμφωνήσουν του όρους της εκεχειρίας.

Το άρθρο Πρώτο βήμα ειρήνευσης στην Ουκρανία εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα