Πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο από το 2009 και μετά

Κατατίθεται απόψε το βράδυ στη Βουλή και αναμένεται να έλθει προς συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο. Αυτό αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου

της ΚΟ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς δήλωσε σχετικά πως θα «διερευνηθεί η περίοδος υπαγωγής της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης αλλά και κάθε άλλο ζήτημα εφαρμογής των μνημονίων», ενώ πρόσθεσε πως «η πρόταση υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αίτημα της πλειοψηφίας των πολιτών να ‘’φωτιστούν’’ οι συνθήκες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε την ζωή των Ελλήνων». Τόνισε ωστόσο πως «δεν υπάρχει διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου».

Η πρόταση για την εξεταστική θα αφορά τέσσερις συγκεκριμένες περιόδους που θα ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2009 και θα καταλήγουν στο τέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ εντύπωση(!) προκαλεί το γεγονός πως η περίοδος διακυβέρνησης Καραμανλή θα μείνει εκτός εξεταστικής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση θα ζητά έρευνα για τις εξής περιόδους:

- Οκτώβριος 2009 με Μάιο 2010. Πρόκειται για την περίοδο και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου που οδήγησαν στο Καστελόριζο και στην ανακοίνωση της ένταξης της χώρας σε μηχανισμό στήριξης στο ΔΝΤ και στην υπογραφή της 1ης δανειακής σύμβασης από την κυβέρνηση Παπανδρέου

- Μάιος 2010 με Νοέμβριος 2011 κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της 2ης Δανειακής Σύμβασης

- Νοέμβριος 2011 με Μάιο 2012. Η έρευνα θα εξετάσει τους όρους του PSI και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπαδήμου

- Μάιος 2012 και εντεύθεν δηλαδή την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ και στην συνέχεια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

ΝΔ: Δεν μπορεί να προσφέρει άρτο και προσπαθεί να προσφέρει θέαμα

«Όσες εξεταστικές και να γίνουν, καμία δεν αγγίζει τη Νέα Δημοκρατία», τονίζει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος κατηγορεί για «σκοπιμότητα» την κυβέρνηση, στην οποία καταλογίζει ότι «δεν μπορεί να προσφέρει άρτο και προσπαθεί να προσφέρει θέαμα».

«Αλλά ξέχασαν να συμπεριλάβουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά – πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

ΠΑΣΟΚ: Την περιμένουμε με χαρά

Την απάντηση που είχε δώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος επί του θέματος, παραθέτει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την περιμένουμε με χαρά. Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3», τόνιζε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην απάντηση του σε συνέντευξή του, την οποία παραθέτει το κόμμα.

Συμπλήρωνε δε, «αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004-2009, όχι από το 2010», τονίζοντας ακόμα ότι «οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, δεν θα επιβιώσουν στη Βουλή».

Keywords
Τυχαία Θέματα