Προσομοίωση «εξόδου» για τους Κύπριους

Με εικόνες άδειων ΑΤΜs τραπεζών και με πρωτοσέλιδα με πηχυαίους τίτλους υποδέχτηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης την απόφαση του Eurogroup της επιβολής έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις των επενδυτών στις Κυπριακές τράπεζες.

Όλα τα έγκυρα ειδησεογραφικά Μέσα μιλούν για μια εξέλιξη χωρίς προηγούμενο

και ουδείς αναλυτής δείχνει να θεωρεί την εξέλιξη θετική. Ειδικά οι σχολιαστές των οικονομικών Μέσων Ενημέρωσης.

«Σοκ στην Κύπρο - οι αποταμιευτές πλήττονται με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης» γράφει το BBC. Το βρετανικό πρακτορείο δίνει παράλληλα την παράμετρο της ... επόμενης ημέρας για την Ευρωζώνη καθώς ο ανταποκριτής του από τις Βρυξέλλες διερωτάται ευθέως «εάν το μέτρο θα προκαλέσει ανησυχία στους καταθέτες των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες»!

«Οι αποταμιευτές πληρώνουν το μάρμαρο στο άνευ προηγούμενου πακέτο διάσωσης της Κύπρου» γράφει χαρακτηριστικά το Reuters, σημειώνοντας πως το «χαράτσι» στις κυπριακές καταθέσεις είναι μία «ριζοσπαστική αλλαγή πλεύσης» από την τακτική των προηγούμενων διασώσεων. Στο ρεπορτάζ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως μεγάλο μέρος των καταθετών στο νησί είναι Ρώσοι που δεν κατοικούν στην Κύπρο.

Η γαλλική Le Monde κάνει λογοπαίγνια γράφοντας πως «ο πρόεδρος του Eurogroup μπορεί να ξεφυσά (souffler) αλλά οι Κύπριοι καταθέτες θα υποφέρουν (suffrir)».

«H Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζει τους αποταμιευτές της Κύπρου να πληρώσουν τη μισή διάσωση» γράφει και η ιστοσελίδα της El Pais. Mε αυτόν τον τρόπο, σημειώνει, «για πρώτη φορά πρέπει να πληρώσουν και καταθέτες για πακέτο διάσωσης, ακόμη και κάτω των ευρωπαϊκών ορίων των 100.000 ευρώ».

Το πρόβλημα της Κύπρου είναι ότι οι τραπεζικές καταθέσεις της είναι μεγαλύτερες από την πραγματική της οικονομία επισημαίνει το CNN, ενώ οι Financial Times γράφουν για «σαρωτική σε κλίμακα και άνευ προηγουμένου στα τρία χρόνια της κρίσης απόφαση επιβολής κουρέματος στις κυπριακές καταθέσεις». Και συμπληρώνει: «Ακόμα και η Ιρλανδία, της οποίας ο τραπεζικός τομέας ήταν σχεδόν τόσο μεγάλος σε σχέση με την εθνική οικονομία όσο την Κύπρου, ποτέ δεν εξέτασε ένα τέτοιο μέτρο»...

Ακόμα και τα γερμανικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν την εξέλιξη με σκεπτικισμό: η Sueddeutsche Zeitung γράφει: «Το νησί σώθηκε, οι αποταμιεύσεις εξαφανίστηκαν».

Ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «μίνι έφοδο στις τράπεζες της Κύπρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα