Προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν λόγω Ιράκ

Η προέλαση των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε», κάνει σχεδόν απαραίτητη μια αμερικανική επέμβαση στην περιοχή, όμως αυτή τη φορά η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θέλει να έχει ως σύμμαχό της το Ιράν και για το λόγο αυτό εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ιράν, όπως δήλωσε αξιωματούχος.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν το πρώτο βήμα προς την αρχή συνομιλιών

με το Ιράν σχετικά με την κρίση στο Ιράκ, όπου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι προσπαθεί να απωθήσει τις επιθέσεις σουνιτών μαχητών, οι οποίοι έχουν καταλάβει αρκετές περιοχές της χώρας.

Σε άρθρο της η εφημερίδα «Wall Street Journal» αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανοίξει απευθείας διάλογο με το Ιράν για την ασφάλεια στο Ιράκ και τους τρόπους απόκρουσης των σουνιτών μαχητών. Επίσης, αμερικανοί αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν αυτή την εβδομάδα σε ένα γύρο συνομιλιών μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα