Προσχέδιο προϋπολογισμού έρχεται αύριο στη Βουλή

Κατατίθεται αύριο Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2014 με στόχο να επιστέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με οριακά θετικό ρυθμό (+0,6%) μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 2,8 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» σε ρεπορτάζ του Κώστα Τσαχάκη, στο υπουργείο Οικονομικών, αναμένονται αλλαγές στα μεγέθη και στις προβλέψεις του προσχεδίου μέχρι την κατάρτιση

του οριστικού σχεδίου προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο στις 21 Νοεμβρίου.

Κι αυτό γιατί δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το εύρος των παρεμβάσεων που χρειάζονται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή επικεντρώνονται στη διαφορά μεταξύ εκτιμήσεων τρόικας και κυβέρνησης για το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν για να «επαληθευτεί» ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η ελληνική πλευρά κάνει υπολογισμούς για 500 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα ανεβάζει το κενό πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, με στελέχη του οικονομικού επιτελείου να θεωρούν πιθανόν πως θα υπάρξει συμβιβασμός για νέα μέτρα περίπου 1 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το σκέλος των πρωτογενών δαπανών, στο προσχέδιο εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 3,33 δισ. ευρώ, στα 41,42 δισ. ευρώ, από 44,75 δισ. ευρώ το 2013.

Τα κονδύλια για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη θα περιοριστούν κατά 2,26 δισ. ευρώ στα 12,7 δισ. ευρώ. Το κονδύλι για πληρωμή μισθών και συντάξεων μειώνεται κατά 599 εκατ. ευρώ, στα 18,07 δισ. ευρώ.

Για τα φορολογικά έσοδα διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι θα αυξηθούν κατά 1,46 δισ. ευρώ εντός του επόμενου έτους.

Στο προσχέδιο τίθεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ το 2014 από 300 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ που διαμορφώνεται φέτος.

Για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, στο προσχέδιο προβλέπεται ότι η ύφεση φέτος θα περιοριστεί στο 4% και το 2014 θα καταγραφεί θετικός ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας (+0,6%).

Οι πρωτογενείς δαπάνες, σύμφωνα με το προσχέδιο εκτιμάται ότι θα μειωθούν από 44,75 σε 41,32 δισ.

Προβλέπονται αυξημένα φορολογικά έσοδα, με το βάρος να πέφτει σε ελεύθερους επαγγελματίες και ακίνητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα