Προς πώληση η «Κραυγή» του Μουνκ

Ο διάσημος πίνακας του φημισμένου Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρτ Μουνκ (Edvard Munch) «Η Κραυγή» θα τεθεί προς δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαΐου, στο πλαίσιο της προσφοράς έργων ιμπρεσιονιστών και μοντέρνας τέχνης που πραγματοποιεί ο οίκος, ενώ το τίμημα αναμένεται να κινηθεί γύρω στα 80 εκατ. δολάρια.

«Η

Κραυγή» είναι μία σειρά από εξπρεσιονιστικούς ζωγραφικούς πίνακες του, που απεικονίζει μια αγωνιούσα μορφή με φόντο ουρανό σε χρώμα κόκκινο του αίματος. Θεωρείται από μερικούς πως συμβολίζει το ανθρώπινο είδος κάτω από τη συντριβή του υπαρξιακού τρόμου. Το τοπίο στο υπόβαθρο είναι το Οσλοφγιόρντ, όπως αυτό φαίνεται από το λόφο του Έκεμπεργκ, στο Όσλο της Νορβηγίας.

Σε μια σελίδα στο ημερολόγιό του ο Μουνκ περιγράφει την έμπνευσή του για τον αρχικό πίνακα: «Περπατούσα σ' ένα μονοπάτι με δυο φίλους -ο ήλιος έπεφτε- ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα - σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα στο φράχτη - αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιόρδ και την πόλη - οι φίλοι μου προχώρησαν, κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία - κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση».

Keywords
Αναζητήσεις
i kravgi, χειριστες χιονοστρωτηρων
Τυχαία Θέματα