Προχωρά το PSI, αμφιβολίες από τις αγορές για τη διάσωση της Ελλάδας

-Σύγκλιση για το επιτόκιο

-Οι αγορές εκτιμούν ότι ακόμα και αν κλείσει η ανταλλαγή ομολόγων και η νέα δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία

Προχωρά, έστω με δυσκολίες και με εκκρεμότητες που μένει να διευθετηθούν,

η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων (PSI) μετά και τοn νέο γύρο συναντήσεων στην Αθήνα των εκπροσώπων των ιδιωτών πιστωτών, του διευθυντή του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, και του Ζαν Λεμιέρ της BNP Paribas, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το ύψος του επιτοκίου, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι δεν πρέπει να ξεπερνά το 3,6%-3,7% -φέρεται όμως να έχει αποδεχθεί ότι θα αυξάνει ανάλογα με τη ανάπτυξη της χώρας ή τοn χρόνο λήξης των ομολόγων-, ενώ οι ιδιώτες ομολογιούχοι ζητούν να ξεκινά κοντά στο 5% και να κλιμακώνεται προοδευτικά τα επόμενα χρόνια. Τελικά φαίνεται ότι επιτυγχάνεται συμφωνία με μεσοσταθμικό επιτόκιο 4,2%-4.25% (κλιμακωτό, ανάλογα τον χρόνο ωρίμανσης, από 3,0%-4,75%). Επίσης η κυβέρνηση θέλει τα νέα ομόλογα να έχουν 30ετή διάρκεια, ενώ οι πιστωτές ζητούν 20ετή. Κλειδί για τον εθελοντικό χαρακτήρα του PSI θα αποτελέσει το ποσοστό συμμετοχής των ομολογιούχων. Αν η συμμετοχή κυμανθεί κάτω από 70% και η κυβέρνηση –όπως έχει προειδοποιήσει– ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses–CAC), τότε η διαδικασία θα χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός.

Η διαβούλευση γίνεται με φόντο τη λήξη ομολόγων 14,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και την απειλή ελληνικής χρεοκοπίας, αν εντωμεταξύ δεν έχει καταλήξει το PSI, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση. Αν δεν υπάρξει PSI, δεν υπάρχει και νέο δάνειο, οπότε η Ελλάδα χρεοκοπεί.Το ΔΝΤ πάντως άναψε το « πράσινο φως» για να προχωρήσει η διαβούλευση για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβαση, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει στο Eurogroup της Δευτέρας να έχει στα χέρια του τους βασικούς όρους της συμφωνίας για το PSI, προκειμένου να τους παρουσιάσει στους ομολόγους του.

Η «μπλόφα», και από τις δύο πλευρές, ελληνική κυβέρνηση και IIF, παίχτηκε με τις επιπτώσεις της ενδεχόμενης πτώχευσης. Η ελληνική κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τη Γερμανία και το ΔΝΤ, οι οποίοι θέλουν χαμηλό επιτόκιο για να είναι βιώσιμο το χρέος άρα και το συνολικό νέο πρόγραμμα δανεισμού, απειλεί τους ιδιώτες, αφενός ότι αν δεν συμφωνήσουν ,θα επιβάλλει μονομερώς ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα», αφετέρου ότι αν η Ελλάδα αφεθεί να χρεοκοπήσει πλήρως, μαζί με τις συνέπειες που θα υποστεί η ίδια θα υπάρξουν επιπτώσεις και για τους κατόχους ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών που εκπροσωπεί ο IIF. Υπάρχουν Hedge Funds, βέβαια, που επιδιώκουν την πρόκληση πιστωτικού γεγονότος, ώστε να εισπράξουν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), αλλά αυτά αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος των ομολογιούχων. Από την άλλη οι ιδιώτες απειλούν με το ίδιο ακριβώς ενδεχόμενο, την χρεοκοπία, και τις αναταράξεις που θ

Keywords
Τυχαία Θέματα