«Προ των πυλών» η τρόικα-«Πανικός» στο οικονομικό επιτελείο

Πυρετώδεις διεργασίες λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα εν όψεις της άφιξης της τρόικα την Πέμπτη. Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα, με αντικείμενο την προετοιμασία του βασικού πλαισίου δράσης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων το οποίο θα παρουσιαστεί στους επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τους.

Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα

συμμετείχαν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα της επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων με την υλοποίηση σημαντικών κινήσεων μέσα στο καλοκαίρι, οι καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η εφαρμογή των αλλαγών στην αγορά εργασίας, η μείωση των δαπανών στην Υγεία και το άνοιγμα αγορών-επαγγελμάτων.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να δείξει «δείγματα γραφής», ώστε παράλληλα να μπορέσει να υποβάλει και να στηρίξει αιτήματα όπως η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το «ιταλο-ισπανικό μοντέλο» για να επιτευχθεί ελάφρυνση του χρέους.

Εξάλλου, από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα ξεκινούν συναντήσεις με γενικούς γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων. Με τις έως τώρα πληροφορίες αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και αφού προηγουμένως, τα κλιμάκια έχουν ολοκληρώσει τον «έλεγχο» της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι και ο πιο «σκληρός», καθώς κυβέρνηση και τρόικα θα πρέπει να καταλήξουν στο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα